Борис Бонев за Борисовата градина: Който иска - може да сече, спазване на правилата няма

Сеч е регистрирана на три места в района

02.02.2023 | 18:07 Редактор: Петя Кръстева

Незаконна сеч в Борисовата градина в района на къпалнята "Мария Луиз" - след проверка на общината става ясно, че на терена има и тежка техника . Дружеството-собственик на терена ще бъде глобено с 50 хиляди лева. 

На кадри, разпространени в социалните мрежи, се вижда как при изравняването на терена в района на къпалнята "Мария Луиза" без разрешение са изсечени дървета. Всичко се е случило през нощта. 

"Имаме парк и видеонаблюдение, за което са дадени милиони, имаме полиция, конна полиция, които са ужасно са изненади, че цяла нощ огромни машини, с които Столичната община не разполага, са рязали стотици дървета", каза Гергана Пирозова, която е представител на групата "Да спасим Борисовата градина".

Преди седмица кметът на район "Средец" Трайчо Трайков е издал разрешение за премахване на 10 дървета на частния терен. След проверката на Столична община обаче е установено, че са изсечени 20 и е наложена глоба от 50 000 лева. Предупреждение до района 48 часа преди стартирането на изсичането няма. 

"Тази дробилна машина, която регистрирахме, казах да остане в имота. Те вероятно са ги раздробили, за да може да изнесат дробилки, които не са на разрешителен режим и са намерили начин да заобиколят закона, но ще видим дали ще успеят", коментира зам.-кметът на района арх. Николай Христов. 

Оказва се, че сеч има на три места в района, а разрешените 10 дървета не са унищожени. На представители на фирмата е разпоредено от район "Средец" незабавно спиране на всички дейности на терена .

"От сателит се вижда, че всичко това над нас е било гъста гора, а в момента имаме поляна и това струва 50 хиляди лева. Който иска - да започва да сече, защото спазване на правила няма", категоричен бе общинският съветник Борис Бонев.  

Проверката на терена от екипа на дирекция "Зелена система" на Столична община продължава.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.