В търсене на лайкове? Защо младежи прибягват до опити за самоубийство онлайн

Добре е родителите да прекарват възможно най-много време в разговори с децата си

07.02.2023 | 13:50 Редактор: Петя Кръстева

В социалните мрежи зачестяват клиповете с опити за самоубийство на млади хора. Само преди дни жена от Велико Търново опита да сложи край на живота си на живо в мрежата, след като беше измамена в TikTok. 

Един от хилядите ѝ последователи става свидетел на смразяващото предупреждение, че жертвата на измама е готова да се самоубие. Подава сигнал до спешния телефон 112 и с много трудности медицински екип успява да открие жената и да спаси живота ѝ. 

Младите хора, които искат да се самоубият в интернет на живо, не си дават сметка за реалните последствия, категорични са психолозите. Често предизвикателствата в социалните мрежи могат да бъдат опасни.

"Те не искат да прекратят своя живот, по-скоро не бих го нарекла толкова и зов за помощ, а такъв за внимание, но с цел събиране на лайкове. Това е нещо, което за тях е равно на "аз съм важен, аз съм интересен, аз съм значим, аз съм известен". Не е тайна за никого, че всеки един лайк покачва нивото на допамин", обясни психологът Полина Василева.

Прекарването твърде много време онлайн може да доведе до депресия, отчитат специалистите. При хората, които наистина искат да се самоубият, може да няма никакви първоначални сигнали, че нещо не е наред. 

"Когато човек наистина иска да се самоубие, той не би правил това нещо публично. Човек, който иска да сложи край на живота си, не говори за това, не го размахва като постер - тогава имаме съвсем друг тип поведение", категорична бе Василева.

ГДБОП също се бори с тенденцията младите хора да се нараняват в интернет. В такива ситуации трябва да се действа бързо, за да не се стигне до фатални последици. 

"Някои социални платформи, които установяват дали има някакво незаконно съдържание в тази снимка или видеоматериала - автоматично ги блокират. Ако обаче се налага ние да се намесим, отнема от няколко часа до ден-два или три", заяви шефът на отдел "Киберсигурност" комисар Владимир Димитров.

Специалистите съветват родителите да прекарват възможно най-много време в разговори с децата си.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.