Опасно предизвикателство в TikTok, деца остават будни след прием на лекарство за сън

Парамедици са оказали помощ на петима непълнолетни в безпомощно състояние

21.01.2023 | 12:49 Редактор: Вяра Димова
Опасно предизвикателство в TikTok, деца остават будни след прием на лекарство за сън

Мексиканските власти предупреждават за опасностите, свързани с популярно предизвикателство в TikTok, което води до опасно опиянение на ученици след прием на контролирани лекарства.

Със слогана "Последният, който заспи, печели", предизвикателството се състои в опит да се остане буден след прием на клоназепам - лекарство, използвано за лечение на припадъци, панически атаки и тревожност.

Страничният ефект на лекарството е сънливост.

Парамедици са оказали помощ на петима непълнолетни в безпомощно състояние в училище в Мексико сити, съобщи столичният отдел за обществена безопасност. Властите в северния щат Нуево Леон съобщиха за три случая там.

Никой от учениците не е пострадал сериозно. "За съжаление предизвикателствата, които се разпространяват чрез социалните мрежи, често излагат на риск здравето на хората", заяви министърът на здравеопазването на Нуево Леон Алма Роса, цитирана от БГНЕС.

В TikTok бяха публикувани няколко видеоклипа, в които хората се записват как приемат хапчетата, за да наблюдават ефекта.

Други потребители са публикували видеоклипове, в които предупреждават за опасността от предизвикателството, което преди това е било много популярно и в Чили.

Снимка: pixabay