БСП след честванията на Гоце Делчев: РСМ не показа нужния напредък за членство в ЕС

Според социалистите решението на 47-ото НС да позволи начало на преговорите е било прибързано

05.02.2023 | 15:35 Редактор: Ирена Бакърджиева
БСП след честванията на Гоце Делчев: РСМ не показа нужния напредък за членство в ЕС

"БСП възразява категорично срещу предприетите от властите на Република Северна Македония действия около честванията в Скопие на 151-вата годишнина от рождението на Гоце Делчев". Това се заявява в позиция на Изпълнителното бюро на БСП по повод честванията в Скопие на 151-вата годишнина от рождението на Гоце Делчев. 

"Български граждани бяха целенасочено възпрепятствани да пресекат границата и да отдадат почит на гроба му, към официални български представители беше проявено недопустимо неуважение, затруднено беше отразяването на честванията от българските медии, обяви се черен списък за забрана на граждани на ЕС да влизат в РСМ", посочва се в позицията, като се отбелязва, че напрежението е било подклаждано в продължение на седмици и това е намерило израз в събитията от 4-ти февруари. 

Според социалистите решението на 47-ото Народно събрание да позволи начало на преговорите за членство в Европейския съюз е било прибързано и действията на властите на нашата съседка още веднъж потвърждават оценката на БСП, че Република Северна Македония не е показала необходимия напредък.  

"Поддържаме приетата единодушно миналата седмица декларация на Народното събрание, която възстанови единството на българските позиции по отношенията на България със Северна Македония. Призоваваме служебното правителство стриктно да се придържа към нея", подчертава се още. 

Позицията завършва с обръщение към страните членки на ЕС и към Европейската комисия да съдействат с цел РСМ да се върне към изпълнение на поетите към България ангажименти и да бъдат защитени правата на гражданите с българско самосъзнание в страната.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

1
1 rate up comment rate down comment 2
Кръсте
преди 3 месеца
Ако всички страни от ЕС имат такива ценности като част от българските граждани (фашистки), то тези ценности, за които се застъпва Шуман, не са достигнати в ЕС, така че членството в такъв ЕС не е необходимо за никоя цивилизована нация . Сигнализирай за неуместен коментар