Трифонов: С измислени причини тия, за които Гоце Делчев е умрял, не пускат българите в РСМ

Лидерът на ИТН цитира в коментара си предсмъртното писмо на Пейо Яворов до Тодор Александров

04.02.2023 | 20:50 Редактор: Елеонора Танева
Трифонов: С измислени причини тия, за които Гоце Делчев е умрял, не пускат българите в РСМ

Лидерът на ИТН Слави Трифонов коментира напрежението на българо - македонската граница и скандалите около честванията на Гоце Делчев.

"Гледам по телевизията как не допускат българи да отидат в Северна Македония. С измислени причини за липса на ток, компютри и какво ли още не, български граждани не са допуснати да отидат на паметника на Гоце Делчев. И кой не ги пуска? Тия, за които е умрял и Гоце Делчев, и още стотици хиляди българи", пита Трифонов.

И цитира предсмъртното писмо "на един велик български поет, революционер и патриот - Пейо Яворов", изпратено до неговия другар - Тодор Александров:

Драги Тодоре,
Прости ми ти, нека ми простят и всички други, че изменям на Македония. Аз умирам тук.
Ще легна при моята мила Лора.
Целувам те, дълбоко трогнат от грижите, които положи за мене през дни на големи изпитания. Благодаря за тия деветстотин лева помощ от организацията, без които отдавна бих умрял от глад, наместо от куршум, както ми приляга.
Кажи на Македония, когато отидеш там, че нейният син (аз се считам за неин) умря в свободна България, увенчан с една най-мръсна клевета. 
И когато тя бъде свободна, нека един другар дойде на гроба ми и каже: "Поздрав от нашата майка мъченица – тя вече е щастлива!”
Предай моите сърдечни поздрави на домашните си!
Горещо стискам ръцете на Христо Матов и Хр. Татарчев и Ал. Протогеров.
Целувам те. Сбогом!

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)