Българите нямат вяра на родните медици за лечение на рак

Липсата на превенция е причината в България смъртността от онкозаболявания да се увеличава

04.02.2023 | 18:55 Редактор: Елеонора Танева

Недоверие към здравната система и лечението на онкологични заболявания у нас отчита проучване на агенция "Тренд". 70% от българите смятат, че лечението от рак, би било по-ефективно в чужбина. На първо място нареждат Турция, а след нея Израел и Германия като места, където биха могли да получат подходяща медицинска грижа. 

"Вниманието е много важен елемент в целия процес на лечение. Пациентът е изплашен, живее в условно наклонение и всяка една калория човещина може да го върне към това толкова важно доверие, без което човек не може да продължи", заяви Евгения Александрова от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания. 

Ниска информираност и слабо доверие към здравеопазването отчитат още от "Тренд". 

"Тук значение нямат нито населеното място, нито образованието, равнището за интерес в превенция е еднакво в цялата страна", уточни Евелина Славкова от "Тренд". 

Според пациентските организации е необходима и реформа в самото здравеопазване, така че да има ефективна превенция, лечение и грижа. 

"По отношение на преки мерки трябва час по-скоро да започнат програми за организирана профилактика, за да може да ограничаваме неоткритите заболявания. Следващата стъпка са палеативните грижи, защото ефективното лечение е факт, ние го имаме, но едно е да се лекува в първи стадий заболяване, друго е трети или четвърти, когато ще използват същото лечение, но резултатите няма да са такива", поясни Евгения Александрова.

Липсата на превенция на онкозаболяванията е причината в България смъртността от рак да се увеличава. У нас липсва и така необходимата скрининг програма. При едно от най-опасните онкологични заболявания - саркома, превенцията е трудна, защото симптомите трудно се забелязват. 

Още по-трудно е лечението на  онкоболните деца. Няма достатъчно специалисти, както и специализирана детска болница.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)