Експерт: Цените на храните ще се успокоят след края на войната в Украйна

Яйцата поскъпнаха с 19 стотинки за година

02.02.2023 | 19:02 Редактор: Петя Кръстева

Рекордьор по поскъпването у нас остават яйцата. Повишението на цената при тях достигна 70% за година. В същото време няколко групи хранителни стоки като млечни продукти и олио също са значително по-скъпи у нас, отколкото в далеч по-богати страни като Германия и Франция. 

Семейство Цоневи от София усеща поскъпването при храните, но засега това не се отразява по-сериозно на бюджета им. Макар че са пенсионери, те все още упражняват професиите си на архитект и инженер. 

На семейството обаче му се налага да намали харчовете си в определени сфери.  Инженер Марин Цонев си е взел часовник за 180 марки от Германия, а сега му искат 120 лева само за да му сменят верижката. 

"Вместо цялата верижка, ще сменим само една част отдолу, която не се вижда, със стомана - така пестим", поясни той. 

И ако те не са свили бюджета си за храна, това не се отнася за много други потребители. От Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) отчитат най-голямо поскъпване при пилешкото месо и яйцата. Само за година цената на едно яйце се е увеличила с 19 стотинки.

"При едни нива от 21-22 стотинки, имаме цена от 39 стотинки като тя се задържа повече от 20 дни. Ако на човек не са му нараснали доходите, това двойно поскъпване е на практика бомбастично", отбеляза председателят на ДКСБТ Владимир Иванов.

По думите му от месец септември се наблюдава равновесие на пазара. Същото отчитат и потребителите.

Прогнозата на експертите е да нямаме нови пикове в цените. 

"Ще видим успокоение едва когато войната приключи. В момента се наблюдава намаление на цените на горивата, също и относителен стабилитет на цената на тока. 

Основният проблем обаче остава това, че доходите не могат да наваксат инфлацията. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.