НС почете жертвите на комунизма, депутатите от БСП напуснаха залата

Румен Христов: Опитите да бъдат омаловажени и забравени престъпленията трябва да срещнат силен отпор

01.02.2023 | 11:41 Редактор: Вяра Димова
НС почете жертвите на комунизма, депутатите от БСП напуснаха залата

С декларации в памет на жертвите на комунистическия режим започна парламентарният ден. Позициите обаче бяха изчетени в отсъствието на БСП, чиито депутати напуснаха залата. Първи почитта си към убитите на 1 февруари 1945 г. изрази председателят на СДС Румен Христов.

"Макар че комунистическата власт не е питала народа дали иска реки от кръв, в негово име са извършени зверства, съизмерими само с тъмните времена на Средновековието", заяви той. Освен изброяването на убити и изчезнали, той включи и Възродителния процес. "Опитите да бъдат омаловажени и забравени престъпленията от комунистическия режим трябва да срещнат силен отпор", заяви още Христов и призова за едноминутно мълчание.

Людмила Илиева от ДБ повтори историческата справка от Христов и обяви, че след 9 септември 1944 г. България е потънала в беззаконие, насилие и масови убийства, "чийто опит да им се придаде легитимност бе Народният съд".

Станислав Анастасов ДПС пък отбеляза, че денят е повод за много размисъл. "За този ден през 1945 г. има няколко мита, които трябва да бъдат развенчани. Смъртните присъди на 1 февруари 1945 г. са изпълнени по Московско примирие. Много са престъпленията на комунистическия режим", смята той.  И посочи, че целта не е да се обвинява конкретна партия.

"Независимо под какво име е замаскирано, трябва да изобличаваме всеки режим, който се опитва през саморазправа с неудобните, с онези, които защитават човешки права и демокрацията, търси начин да ги унищожи - дали през убийства, изследване или притискане да мълчат", каза Анастасов, цитиран от dnes.bg.

Той поиска минута мълчание в памет на жертвите и героите на съпротивата, като д-р Ахмед Доган. След което се присъедини към искането за минута мълчание и покани депутатите пред паметника в памет на жертвите на комунизма пред НДК.

Трябва ли България да стане президентска република?

Да. Парламентарната система у нас е изчерпана.
44%
Не! Съсредоточаването на цялата власт в един човек е опасно.
54%
Не мога да преценя.
3%
Общо 1467 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)