Страх във Френската гимназия: Ученикът с пистолета е временно отстранен

Според директора няма официално подавани сигнали срещу момчето

30.01.2023 | 18:55 Редактор: Тодор Петров

Страх и напрежение във Френската гимназия в София, след като ученик влезе в час с пистолет. Според директора няма официално подавани сигнали срещу дванадесетокласника. Мерките за сигурност в училището са засилени, а по случая тече проверка от Регионалния инспекторат по образование.

Съучениците на проблемния ученик излязоха с официална позиция във Facebook, в която разказаха, че не за пръв път 18-годишното момче носи в себе си оръжия на територията на училището. И друг път са го виждали с ножове и боксове. 

"Такива официални сигнали нямаме. Никой не е дошъл уплашен ученик. Това е първият случай, в който ученик носи опасен предмет, и сме реагирали веднага. От началото на учебната година ученикът има две забележки в електронния дневник и те са за това, че не внимава в час и пречи на работата", коментира директорът Емилия Богданова.

"Не е вярно, че той е агресивен. Не е лош ученик, има приличен успех. Преди случая е изпитван бил е спокоен, изкарал е много добър 5", каза още училищният директор.

След като влиза с пистолет в час по история, тийнейджърът е временно отстранен от училище. 

"Полицията отказа да го задържи. Единственото, което можех да направя, е да забраня достъпа му с цел да се успокоят другите деца", посочи Богданова.

Учениците в 12-и клас от групата по история се притесняват за своята безопасност и пишат: "След този случай не се чувстваме сигурни в училищната среда на 9-а ФЕГ. Докато не се предприемат адекватни действия, това чувство на несигурност ще остане." 

От ръководството на учебното заведение обясниха, че след случая охраната в училището е засилена. Предстои да има педагогически съвет, на който ще бъде предложено дванадесетокласникът да премине в самостоятелна форма на обучение, преди това той и неговите родители трябва да бъдат изслушани. 

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Снимка: БГНЕС