Директорът на Френската гимназия: Учениците бяха изплашени, родител на момчето отказа да дойде

Момчето, което е заплашвало, е разпитано от полицаи и е освободено, изключено е незабавно от училището

27.01.2023 | 21:04 Редактор: Елеонора Танева
Директорът на Френската гимназия: Учениците бяха изплашени, родител на момчето отказа да дойде

Директорът на Френската гимназия изпрати официална позиция за инцидента в час по история, който се е случил на 26 януари.

Около 14:20 часа двама ученици от XII клас, обучаващи се в група по профилиращ предмет история и цивилизации, подали сигнал до ръководството на гимназията, че техен съученик  по време на часа е извадил пълнител и е започнал да го зарежда с метални топчета. Пред тях се е хвалил, че има оръжие.

"До момента често поведението му е било неприемливо, те са се изплашили сериозно. Информирали са учителя си по история и цивилизация, който дискретно е изпратил учениците да предадат информацията на ръководството. Веднага след получаване на информацията към стаята, където се обучаваха учениците от тази група, отиде заместник-директор. В същото време единият педагогическият съветник е разговарял с учениците, предали сигнала и е отишъл в класната стая, за да изведе ученика и да го придружи до стаята на педагогическите съветници. Незабавно е потърсена връзка с родител, който е отказал да дойде в гимназията", информира директорът Емилия Богданова. 

Добавя, че представители на ръководството са успели да убедят ученика да им предаде раницата и са я предоставили на охраната за съхранение.  Шестима полицаи са пристигнали в гимназията, по-малко то 30 мин. след като учениците са съобщили за инцидента. 

"Колегите успяха до тяхното идване да задържат ученика в стаята, където беше изведен. От този момент нататък се проведоха следствени дейности
под тяхно ръководство. Служителите на реда разговаряха с ученика и му бе връчена призовка да се яви в I РПУ до 16:30 часа. В същото време полицаите изискаха от нас да поканим за снемане на писмени обяснения учениците, станали свидетели на ситуацията и учителя, в чиито час се е развила тя. Осигурена бе стая за целта, където няма други хора. Учениците се легитимираха със своите лични карти от което стана ясно, че всички те са пълнолетни. Провинилият се ученик също е пълнолетен. По време и след тези обяснения на учениците бе оказана спешна психологическа помощ от педагогическите съветници, на разположение бе и медицинския специалист в училище. При тях през цялото време имаше и представител на ръководството, освен полицаите", пише в съобщението на директора.  

След разпита всички ученици, в това число и провинилият се, са били освободени.

Директорът незабавно е издал заповед за отстраняването на ученика от Френската гимназия.

"Това е различно от налагане на санкция, решение за  което се взема на Педагогическия съвет. Такъв ще бъде проведен на 31.01.2023 година. Разпоредено е всички учениците да влизат  от един вход, където пропускателния режим ще се осъществява не от двама, а от четирима служители срещу показване на лична ученическа карта. В училищните коридори се осъществява видеонаблюдение", уточнява Емилия Богданова. 

Снимка: БГНЕС