Събират и даряват хиляди книги на бесарабските българи в украинския Болград

Издателят Манол Пейков е подел ново благородно начинание

30.01.2023 | 17:54 Редактор: Вяра Димова

Издателят Манол Пейков, който организира мащабна акция за даряване на генератори за Украйна, сега има ново благородно начинание - събира книги за библиотеката в най-големия град с бесарабски българи Болград. 

Новата инициатива е за даряване на книги на български език за най-големия регион с бесарабски българи.

"Говорят прекрасен български, страхотно свързани са с България. Библиотечният им фонд, който има 84 000 тома, което не е малко за размера на града, е 30 000, с околните села може би 50 000 души българи, но само 1200 са на български език. Всичко останало е на украински и руски", заяви Манол Пейков.

Много малка част от тези книги са художествена литература. Само за два дни Манол е получил 48 пратки, в Читалнята в София са събрали над 1000 книги. Кампанията не е първата, но за първи път има толкова голям интерес.

"Приемаме всякакви съвременни книги, издадени след 2000 г. - български, класически, каквото преценят хората", посочи Анна Бодакова.

Момчил Даскалов носи копия от собствената си книга, които дарява за бесарабските българи. "Чърчил е казал, че ако не се борим за културата по време на война, няма да има за какво да се борим после, така че точно в такива моменти културата, музиката, литературата, са нещата, които вадят човек", каза Даскалов.

"Хората не даряват, за да се отърват. Даряват неща, които истински ги вълнуват и интересуват, правят го с любов", допълни Манол Пейков.

Всеки, който иска да дари книга може да я остави в Читалнята в София или да я изпрати на адрес ИК Жанет 45 бул. "Ал. Стамболийски" 9 4004, Пловдив. Книги ще се събират до средата на февруари.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.