Благотворителна инициатива на българи осигурява генератори за училища и болници в Украйна

"В Одеса животът тече, видях две сватби", разказва Манол Пейков

26.01.2023 | 18:45 Редактор: Петя Кръстева

Официално правителството ни изпраща един генератор, спални чували, вода и много хранителни продукти на Украйна. В същото време частна акция успя да събере и изпрати стотици генератори в страната, в която бушува война.

Точно за два месеца инициативата "Генератори за Украйна" обединява над 5500 дарители, които събират около 1,3 млн. лв. Манол Пейков, които е неин създател, и още няколко доброволци не само купуват генератори, но и сами организират транспорта им до Украйна. 

"Сумата, която сме похарчили, е над 1,9 млн. лв. за 429 генератора и 10 UPS. От тях са заминали 216 и 100 са подготвени, опаковани със залепени адреси и готови за заминаване. Още 110 или пътуват към нас, или вече са заминали", поясни той.

В сряда стана ясно, че правителството ни ще дари един генератор, а останалата помощ за Украйна ще се изразява в хранителни продукти, вода, превързочни комплекти и спални чували. В същото време заради ударите по електроцентралите в Украйна хората остават без ток с часове и дни.

"Над 90% от генераторите отиват за училища, болници, детски градини и военни части - тоест за нещата, които са от първа необходимост. Има много малка бройка, които са купени от хора, и отиват за семейства, но това са индивидуални дарения и аз само помагам за транспорта", коментира още Пейков.  

На него му отнема само 18 часа, за да стигне до Одеса и да разпредели част от генераторите. 

"Бях в Одеса и видях, че животът там тече. Пристигнах през нощта и нямаше никаква светлина, но на сутринта точно до нас имаше две сватби, а хората крещяха "Горчиво", прегръщаха се", разказва той. 

Инициативата "Генератори за Украйна" продължава и всеки може да дари, за да може да има светлина и през нощта в страната.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.