Няма унищожени дюни на плаж "Несебър-Юг", направили изкопа, за да спира АТВ-тата

От екоинспекцията в Бургас са категорични, че ще се търси друг начин това да бъде спряно

30.01.2023 | 13:50 Редактор: Ирена Бакърджиева

Направеният изкоп на бургаския плаж "Несебър-Юг" не е унищожил дюните, но е нарушил целостта на защитена местност по Натура, установи проверката на екоинспекцията. Багери на Държавното ловно стопанство са направили изкопа. Ще бъдат наложени санкции.

Екоинспекцията в Бургас направи замерване с GPS и установи нарушения в защитена зона "Ахелой-Равда-Несебър". На зоните по Натура категорично е забранено изравянето, изкопаването и поставянето на такива съоръжения. Въпреки че няма унищожени дюни, има засегната територия на защитената зона, обясниха от екоинспекцията.

"Не е засегната защитената територия, която обхваща петте дюни, но режимът за запазването на местообитанията е същият като този за защитена територия. Така че нарушения има извършено. Ще бъдат направени предписания да бъде възстановено местообитанието и целият район в ландшафтен вид, какъвто е бил преди това нарушение", коментира директорът на РИОСВ - Бургас Павел Маринов.

Сигнал за унищожени дюни подаде концесионерът на плаж "Несебър-Юг" в края на миналата седмица.

"Всяко едно преминаване, копаене и всякакви други действия, свързани със защитените територии с дюните, за мен са незаконни. Най-малко пясъкът, който е изгребван от изкопа, е слаган върху дюните", каза Кирил Спасов.

От Държавното ловно стопанство - Несебър се оправдаха, че са направили изкопа, за да се спре навлизането на АТВ-та върху дюните. 

"Няма друг начин, по който да бъдат спрени, поради тази причина се наложи изграждането на това нещо", отбеляза инж. Димитър Мандулев.

От екоинспекцията в Бургас са категорични, че ще се търси друг начин да бъде спряно навлизането на моторни превозни средства върху дюните.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
3124
преди 1 година
"замерване с GPS " Замерва се с домати ,различните величини се ИЗМЕРВАТ . Сигнализирай за неуместен коментар