КЕВР няма да вдига цените на парното и топлата вода през целия отоплителен сезон

Прогнозната годишна цена на природния газ е 122 лв. за мегават

27.01.2023 | 11:35 Редактор: Петя Кръстева
КЕВР няма да вдига цените на парното и топлата вода през целия отоплителен сезон

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) няма да увеличава цената на топлинната енергия, тъй като се очертава цената за февруари, на която "Булгаргаз" ще продава природен газ на крайните снабдители и на топлофикациите, да бъде под 130 лева за мегаватчас.

Това каза председателят на КЕВР Иван Иванов пред журналисти след края на днешното открито заседание на регулатора, на което беше обсъден доклад, свързан с предложената от обществения доставчик цена на синьото гориво за следващия месец.

"Тези български граждани, които използват парно отопление в столицата и големите български градове, трябва да бъдат спокойни, че до края на отоплителния сезон няма да има промяна в цената. Фактът, че цената на природния газ през февруари ще е с близо 30 на сто по-ниска спрямо настоящата, е добра новина и за индустрията, защото ще даде един комфорт при използването на природния газ", коментира той, цитиран от БТА.

Иванов посочи още, че прогнозната годишна цена на природния газ, която регулаторът определи за топлофикационните дружества за този отоплителен сезон, е 122 лева за мегаватчас.

"В края на отоплителния сезон ще направим изчисления и Комисията ще направи всичко, за да защити интересите на българските граждани", категоричен бе председателят на КЕВР.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR