"Има такъв народ" със социология: 50% искат президентска република

"Ще подам декларация, вие ще бъдете свидетели на това нещо", заяви Слави Трифонов

26.01.2023 | 15:55 Редактор: Искра Ангелова

Няма да се коалираме с никого на предстоящите избори. Това с коалицията не ми харесва. Няма да има такава кализия. Тя е невъзможна. Това заяви лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов на пресконференция. 

Той коментира и темата за неподадената от него декларация: "Органите, които трябва да знаят, знаят, те правят необходимите проверки по абсолютно законен път. И си казах, че е крайно време да постъпя чисто законно, извиних се, направих това. Ще подам декларация, вие ще бъдете свидетели на това нещо".

Лидерът на "Има такъв народ" подчерта, че България трябва да върне ветото над Северна Македония за членство в Европейския съюз.

"Това е единственият механизъм, с който може да се въздейства и да се спре антибългарската кампания", допълни той, цитиран от БНР.

В началото на брифинга беше представено социологическо проучване, проведено под формата на телефонно интервю сред 1000 анкетирани между 19 декември и 10 януари, съобщи водещата на пресконференцията Катя Илиева.

Изследването е поръчано от "Има такъв народ" на социологическата агенция "Ипсус" в Германия, която, според ИТН, е третата най-голяма в света.

Идеята на Слави Трифонов за референдум получава 53% подкрепа, според проучването. 50% от запитаните заявяват подкрепа за промяна на формата на управление на страната, а 46% са против.

Проучването подрежда и партиите, за които хората биха гласували на идните предсрочни избори: ГЕРБ, "Продължаваме промяната", ДПС, "Демократична България", "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", като зад борда остават от "Български възход".

В тази връзка Тошко Йорданов изрази съмненията си, че ИТН е получил резултат под 4% на предходните избори, след скандалите, които се разразиха преди месеци в пленарната зала с кодовете на машините за гласуване.

Трябва ли България да стане президентска република?

Да. Парламентарната система у нас е изчерпана.
44%
Не! Съсредоточаването на цялата власт в един човек е опасно.
54%
Не мога да преценя.
3%
Общо 1467 гласа


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Триете нормлани коментари под статии за Слави ли е...?? Толкова ли е зле при вас? Сигнализирай за неуместен коментар