Пендиков получава смъртни заплахи по телефона, негов приятел: Щеше да остане инвалид

Мъжът продължава да се страхува, както и неговите близки

23.01.2023 | 18:46 Редактор: Елеонора Танева

Състоянието на Християн Пендиков остава стабилно, челюстта му е счупена на три места, младежът претърпя първата си операция.

Междувременно България привика посланика ни в Скопие. Поне няколко причини изброи Министерството на външните работи за призоваването на Ангел Ангелов. Сред тях не е само жестокото нападение срещу Христиан Пендиков в Охрид, но и агресивната антибългарска кампания. 

"Ще дискутираме ескалиращия език на омразата и негативните прояви, на които сме свидетели. От дипломатическа гледна точка това привикване говори, че има въпроси, на които трябва да се обърне специално внимание", подчерта зам.-външният министър Велислава Петрова.

Сред конкретните причини, освен палежа на клуб "Иван Михайлов" в Битоля през юни 2022 г., са и трите поредни атаки срещу сградата на организацията "Цар Борис III" в Охрид, последната от която с огнестрелно оръжие. Именно неин секретар е и Пендиков. 

Мъжът беше опериран във ВМА, където беше настанен, след като правителственият "Фалкон" го транспортира до София в петък. Той беше докаран със спукан прешлен на гръбнака, счупена челюст и травми по главата. Специалисти от болницата са извършили операция на долната му челюст. 

Виктор Стоянов, който е негов приятел, сподели, че момчето се притеснява. Двамата са се чули за кратко, защото Христиан не може да говори.

"Ако не беше докаран, ако България не се беше погрижила за него, макар да не е български гражданин, щеше да има тежки последствия - най-малкото да остане инвалид. Той щеше да има тежки последствия, много е сложно счупването на челюстта му. Медиите в РСМ се опитват да изкарат този случай чисто криминален", каза Виктор Стоянов от Фондация "Македония".

Стоянов алармира и за заплахите, които Пендиков продължава да получава, дори и докато е в болница. Християн ги е показал и на македонския външен министър Буяр Османи, който го посети заедно с българския си колега във ВМА. Още много македонци с българско самосъзнание получават смъртни заплахи. 

"Той е притеснен, всички българи са притеснени в Северна Македония - неговите приятели, семейството. Човекът получава заплаха "Ще те убием" от конкретно лице, отива в полицията, за да покаже тази заплаха. И полицията не го привиква това лице", сподели Стоянов. 

А ден, след като Буяр Османи беше у нас, пред македонски медии той коментира, че Скопие трябва да сложи край на провокациите, с които малка група провокатори се опитвали да променят дневния ред на темите между двете страни. 

Македонският премиер обяви, че нападателите на Пендиков са хора, които не искат РСМ да бъде част от ЕС.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.