Побойниците устроили засада на Пендиков пред заведение в Охрид

Младежът е със счупена челюст и още тежки фрактури

20.01.2023 | 17:55 Редактор: Петя Кръстева

Секретарят на българския клуб в Охрид е бил пребит заради българското му самосъзнание. 23-годишният Християн Пендиков вече е качен на борда на правителствения самолет "Фалкон", с който ще бъде транспортиран до София. Поредното посегателство предизвика вълна от политически реакции.

Младежът е бил пребит пред заведение в Охрид в четвъртък вечерта. Скандалът между него и нападателите започнал вътре, където те са го обиждали заради българското му самосъзнание. Побоят се пренесъл и отвън. Секретарят на българския клуб "Цар Борис" III е със счупена челюст и още тежки фрактури. Нападателите са били трима и вече са задържани. 

"Всичко е станало публично - в заведение. Хората вътре са прогонили нападателите, но по-късно те са му направили засада, причакали са го и са го пребили", поясни посланикът ни в РСМ Ангел Ангелов. 

След побоя Пендиков сам отишъл до полицията, където е подал жалба. След това е приет в болница. Впоследствие обаче е взето решение да бъде транспортиран с български правителствен самолет в София.

"Предвид това, че здравните услуги в България са много по-добри, в Охрид нямаше как повече да му помогнат от това, което са направили докторите", допълни той. 

От Министерството на външните работи обявиха, че ще бъде връчена протестна нота на посланика на Северна Македония. Външният ни министър е разговарял с македонския си колега, който го е уверил, че ще има необходимото съдействие от страна на местните власти.

"Месеци наред българската държава настойчиво подчертаваше очакването си към властите в Северна Македония да предприемат незабавни и ефективни мерки срещу сериозната ескалация на прояви и престъпления от омраза срещу българите в страната", гласи позицията на МВнР. Разговори са провели и премиерите на двете страни. Гълъб Донев е заявил пред македонския си колега, че нападението е абсолютно неприемливо и е поискал съдействие за транспортирането на 23-годишния мъж у нас. Първоначално е трябвало да лети с военния самолет "Спартан", но заради технически проблем е изпратен правителственият.

Президентът Румен Радев също остро осъди системните нарушения на правата на българите в страната. 

"Заявените амбиции за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз и поетите ангажименти за реформи и утвърждаване на демократичните норми в страната се разминават с реалността, в която живеят македонските българи в югозападната ни съседка", категоричен е държавният глава. 

"Насилието, омразата и дискриминацията трябва да спрат. Очаквам моментална реакция от властите и в двете страни. Това положение е нетърпимо. Политическата класа, медиите и академичните среди са създали атмосфера на омраза и преследване на българите. Европейските институции, разбира се, ще бъдат информирани", отбеляза и евродепутатът Андрей Ковачев. 

Все още няма и официална информация за разследването за последните атаки, включително стрелба с огнестрелно оръжие, срещу организацията „Цар Борис III".

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.