МВнР връчва протестна нота на посланика на РСМ у нас след тежкия побой

"Отсъства на адекватна реакция и ангажираност от страна на Северна Македония", смятат от ведомството

20.01.2023 | 12:21 Редактор: Петя Кръстева
МВнР връчва протестна нота на посланика на РСМ у нас след тежкия побой

 В Министерството на външните работи ще бъде извикан посланикът на Република Северна Македония у нас и ще й бъде връчена протестна нота във връзка тежко криминално деяние, извършено срещу гражданин на Република Северна Македония с българско самосъзнание и секретар на организацията "Цар Борис III" в Охрид. На 19 януари 2023 г. гражданинът е бил нападнат, при което са му нанесен тежки физически наранявания. Той е настанен в болнично заведение.

Министърът на външните работи на България Николай Милков проведе телефонен разговор с колегата си от Република Северна Македония Буяр Османи, от когото е получил уверения за оказване на необходимото съдействие от страна на местните власти. Временно управляващият Генералното консулство на Република България в Битоля и екип на посолството на България в Скопие са в контакт с пострадалия гражданин и са изпратени в Охрид. 

"Месеци наред българската държава настойчиво подчертаваше очакването си към властите в Северна Македония да предприемат незабавни и ефективни мерки срещу сериозната ескалация на прояви и престъпления от омраза срещу българите в страната. Все още българската страна не е получила официална информация за разследването и въздаването на правосъдие във връзка с последните атаки, включително стрелба с огнестрелно оръжие  срещу организацията "Цар Борис III" от края на 2022 г.

За съжаление, нападението от 19 януари 2023 г. е показателен пример за тежките последици от системното отсъствие на адекватна реакция и ангажираност от страна на Северна Македония, включително по отношение невъзможността да изпълни свой основен ангажимент - да гарантира сигурността на собствените си граждани", гласи позицията на МВнР.

България очаква от компетентните власти в Северна Македония да предприемат незабавни действия за разкриване, подвеждане под отговорност и наказание на извършителите на престъплението, като отчетат сериозността на деянието.  

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 1 година
Продължавайте да се подмазвате на македонците. Нямам думи....Веднага ветото обратно ! Сигнализирай за неуместен коментар