България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Зам.-външният министър: РСМ няма да преговаря с ЕС, докато не защити правата на българите

Отношенията ни с Русия на политическо ниво са редуцирани, заяви Велислава Петрова

23.01.2023 | 09:15 Редактор: Елеонора Танева

Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи пристигна в България и разговаря със своя колега Николай Милков. Поводът е побоят над секретаря на българския културен клуб "Цар Борис III" в Охрид. 

"Заявяването на дипломатическата позиция от страна на РСМ е важно, за да се види, че правителството осъжда такъв вид криминален акт. Важно е да има конкретен резултат с присъди - хора, които да поемат отговорността. Това, което ние искаме, е да видим конкретен резултат, хора да получат заслуженото по законовия ред", заяви зам.-министърът на външните работи Велислава Петрова в студиото на "България сутрин".

Ескалацията на насилие е основният проблем, обсъждан на двустранно ниво. Нападението срещу Християн Пендиков е поредният случай след хвърляне на камъни, палеж, стрелба.

"Провокации на български политици чрез публикации във Facebook не може да бъде оправдание. Правителството и външно министерство осъдиха такива опити от страна на български представители, но разликата е огромна - говорене в социални мрежи срещу прояви на насилие. Важно е да се влияе на провокативния тон", коментира Велислава Петрова.

Пред Bulgaria ON AIR тя подчерта, че прекратяването на езика на омраpата и тези прояви на насилие са част от условията за започване на преговори на РСМ за членство в ЕС. Нападението над Пендиков в Охрид ще бъде поставено пред Съвета на външните работи в Брюксел. 

"Докато не бъде сменена Конституцията, РСМ няма да започне преговори с ЕС. Бяха приети условията, при които те могат да започнат, сред тях е и защита на правата, включително и на българите. Пътят на РСМ зависи от резултатите, които показва, промяната на тази негативна тенденция не е свързана просто с двустранните ни отношения, а с кандидатурата ѝ за член на ЕС. Политическата им цел е свързана със спазването на европейските ценности, те не са български прищявки. Фактът, че условията не се спазват, вреди на РСМ", категоричен е зам.-външният министър.

Петрова уточни, че дипломатическите отношения между двете страни не са разрушени. Посланикът ни в Скопие е извикан за консултации. 

Отдалечава ли се България от Шенген?

Австрийският канцлер все още заема позицията, че страната ни не е готова за влизане в Шенген. 

"Австрия и Нидерландия не са изразили аргументи с конкрeтните условия и технически критерии. България показа, че изпълнява всички критерии, съображенията им са политически. Визитата на австрийския канцлер беше директна покана от Радев, който да покаже, че ние нямаме какво да крием. Трябват общоевропейски решения, а не една държава да се справя сама с проблема", убедена е Петрова.

Тя изрази надежда, че следващият редовен парламент ще приеме нужните закони, които пряко касаят влизането ни в Шенген и изпълняването на ангажиментите ни по Плана за възстановяване и устойчивост. 

"Решението за България показа, че политически доводи могат да бъдат използвани, когато техническите критерии са покрити. Това беше шамар срещу европейската солидарност. Показа, че може би не сме там, където трябва да бъдем като европейска солидарност и трябва по-добре да взимаме европейски решения", каза още зам.-външният министър.

Помощта на България за Украйна

Дипломатът коментира и информацията, че България е предоставяла през трети страни въоръжение на Украйна. 

"Няма промяна в курса, с решенията ни и на ниво дипломация сме със своите партньори и съюзници. Осъждаме всякакви прояви на агресия, прояви в които се нарушава международното право. Статията в "Ди Велт" показва, че България е взела участие в ранен етап, не само на заемане на политическа позиция, но и чрез предоставяне на оръжие или някакъв вид боеприпаси. Това показва, че България е действала със съюзниците си", подчерта Велислава Петрова. 

Посочи също, че отношенията с Русия на политическо ниво са редуцирани. Единственото ниво, на което продължават да съществуват, е свързано с граждани, които имат нужда от консулска помощ.

Гледайте целия разговор във видеото.