Пребитият Пендиков е в тежко състояние, партийни лидери поискаха реакция от ЕС

Семейството и приятелите на Християн получават заплахи и се страхуват

21.01.2023 | 18:31 Редактор: Тодор Петров

Тежко остава състоянието на пребития секретар на българския културен център в Охрид Християн Пендиков, предстои му операция. В София днес се проведе шествие в негова защита, а министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи идва на посещение у нас. 

23-годишният Пендиков е в реанимацията на ВМА с пукнат прешлен, счупени ребра и счупена челюст след побоя в четвъртък. Неговият приятел Виктор Стоянов признава, че в Северна Македония дори са му отказали лечение. 

"Искаме да благодарим на България, че се погрижи за него, защото без това адекватно лечение, той можеше да остане инвалид. В болницата в Охрид са му казали да се прибира вкъщи и да чака ред за операция", сподели той.

По думите на Виктор, семейството и приятелите на Християн получават заплахи и се страхуват. Трима са задържани за побоя, а основният заподозрян е състезател по бойни изкуства. 

"Основният нападател се казва Илия Спасевски, той е член на партия ДПМНЕ, основната опозиционна партия в Северна Македония и освен това е криминално проявена личност. Публична личност за Охрид с остро изразени антибългарски чувства и изяви през годините", посочи Виктор Стоянов.

Християн и нападателите му не са се познавали. Те са се озовали заедно в ресторант. Пред БНТ главният прокурор Иван Гешев заяви, че Пендиков не е български гражданин и затова българската прокуратура не може да вземе отношение по случая. 

"Според българското законодателство, българската прокуратура не може да предприеме действия, защото той не е български гражданин. Свързах се с македонския главен прокурор, който ме увери, че по случая се работи активно, задържани са 2 или 3 лица", обясни Гешев. 

След поредния случай на насилие над македонски гражданин с българско самосъзнание, пред сградата на ЕК в София се проведе протест с искане за справедливи наказания за извършителите. На демонстрацията присъстваха и представители на политически партии.  

"Ние сме тук, за да кажем на тези "трябва ли някой да бъде убит и тогава да се сетят, че в Северна Македония се извършва етническо прочистване на основа на националното самосъзнание на хората там", коментира евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки.

"Крайно време е ЕК да се сети, че България е член на ЕС, и когато някой посегне на български гражданин, ЕК трябва да го защитава. Това е нещото, което искаме да видим, а ние не го виждаме", каза лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Протестът прерасна в шествие по централните улици на София, а крайната точка беше културно-информационният център на Северна Македония, където бяха поставени червени рози. Така протестиращите отговориха по мирен начин на агресията срещу българите в западната ни съседка.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС