Оперираха Пендиков във ВМА, двама от биячите му са на свобода

Страната ни вика на разговор посланика в Северна Македония

23.01.2023 | 13:42 Редактор: Елеонора Танева

България вика посланика си от Северна Македония заради случая с пребития секретар на българския клуб в Охрид. С това се отваря нова фаза в отношенията между София и Скопие.

От външното ни министерство посочват и конкретни причини, освен нападението над 23-годишния Християн Пендиков. Това са още палежът на Културен клуб "Иван Михайлов" в Битоля през юни 2022 г., три поредни атаки срещу сградата на организация "Цар Борис III" - Охрид, последната от които с огнестрелно оръжие. Именно неин секретар е и Пендиков. 

"Ще дискутираме ескалиращия език на омразата и негативните прояви, на които сме свидетели. От дипломатическа гледна точка това привикване говори, че има въпроси, на които трябва да се обърне специално внимание", подчерта зам.-външният министър Велислава Петрова.

Действията на външното министерство идват ден след като министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи дойде у нас. С българския му колега Николай Милков посетиха Пендиков в болницата. 23-годишното момче претърпя първата операция във Военномедицинската академия тази сутрин. Той има спукан прешлен на гръбнака, счупена челюст и травми по главата.

От Скопие обявиха, че заподозреният Илия Спасески е с наложена мярка за неотклонение от 30 дни. Другите двама нападатели са на свобода. 

Утре на извънредно заседание парламентът ще изслуша външния ни министър.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.