Сериозен ръст на месечната издръжка на живот, успява ли българинът да спести?

2 430 лева са необходими месечно, за да живее едно тричленно семейство нормално

23.01.2023 | 18:57 Редактор: Искра Ангелова

Сериозен ръст на месечната издръжка на живот. 2 430 лева са необходими месечно, за да живее едно тричленно семейство нормално, изчислиха от КНСБ. За един човек сумата е 1 351 лв. на месец. На годишна база това е ръст от близо 18 на сто или с малко над 200 лева на човек. Повече средства са необходими най-вече заради това, че през последната година най-много са поскъпнали хранителните стоки. При тях рекордьор са яйцата - цената им се е увеличила с близо 55%, а тази на млякото и млечните продукти - с 44 на сто.

Димитър е млад преподавател в Софийския университет. В момента месечното му възнаграждение е точно колкото изчислената издръжка на живот от синдикатите - 1351 лева, а с тях покрива само основните си нужди.

"Общо взето да си покрием наемите, сметките и не успявам да пестя особено много в края на месеца", сподели той.

За една година сумата за издръжка за тричленно семейство нараства с 366 лева, а за един човек - с 203 лева. Тя отбелязва ръст от над 17% на годишна база, което е повече от темпа на инфлацията.

"Българите обедняха, независимо дали работят на средна заплата, или минимална заплата - всички ръстове, които бяха направени, не са достатъчни да покрият поскъпването на основните стоки от потребителската кошница", категоричен е главният икономист на КНСБ Любослав Костов.

Според синдикатите България е единствената страна членка на ЕС, в която има ръст с 26% на хранителните стоки на годишна база и то при доходи, които са в пъти по-ниски.

"Видяхте тези 20 стоки и услуги, които ние гледаме в основните вериги, където българите пазаруват, масово са приблизително еднакви с тези в Германия и Хърватия. Тоест, не е вярно, че понеже цените са ни по-ниски, могат и доходите да са по-ниски", поясни президентът на КНСБ Пламен Димитров.

За покриването на ежедневните грижи за петчленно семейство ситуацията е по-сложна.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.