КНСБ: Българинът обеднява, 2432 лв. е месечната издръжка на тричленно семейство

Минималната заплата нарасна два пъти по-малко от темпа на инфлацията, посочи Любослав Костов

23.01.2023 | 10:30 Редактор: Тодор Петров

2432 лева са необходими, за да живее едно тричленно семейство нормално, изчисли КНСБ. Българинът обеднява, категоричен е синдикатът, защото всички повишения и в държавния, и в частни сектор не могат да покрият инфлацията и ръста на цените в потребителската кошница.

Необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота на един работещ за четвъртото тримесечие на 2022 г. е 1351 лв. - нараства с 2,4% на месечна и с 17,7% на годишна база. Това заяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов по време на представяне на резултатите от традиционното наблюдение на потребителските цени и заплатата за издръжка.

"Изводът, който можем да направим е, че българинът обеднява. Всички ръстове, които бяха направени от частния и държавния сектор, не са достатъчни да покрият увеличението на цените на потребителската кошница, защото ако погледнем цената на яйцата, ще видим, че те са поскъпнали с 140 %”, заяви още икономистът. 

"Масово потреблението на българите засяга поскъпването на основните стоки, затова ние искаме минималната заплата да бъде равна на сегашната средна", каза още Костов.

Нужната месечна сума за издръжка на тричленно семейство е 2432 лв., уточняват от КНСБ.

"Това е нетният доход на едно семейство, което означава, че брутните месечни приходи трябва да бъдат около 3 000 лв., за която сума много малко българи могат да се похвалят. Политика по доходите няма, няма и изглед скоро да има. Минималната заплата нарасна два пъти по-малко от темпа на инфлацията и като цяло за първа година загубихме своята покупателна способност. Имаме препоръки по отношение на това какъв трябва да бъде делът от бюджета като преразпределение, което да отива за труда, защото този, който произвежда плодовете на икономическия прогрес, трябва и да получава най-голям дял от него, а това са гражданите", подчерта Костов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
1 rate up comment rate down comment 0
обедняване
преди 1 година
България ще остане най-бедната страна в Европа до тогава, докато партиите - ОПГ разпределят и крадат голяма част от държавния бюджет! Освен това, те назначават некадърни партийни калинки на всички висши позиции, което води до разпад на държавността! Единственото лечение на тази болест е Президентска Република! Президентът е пряко избран от народа и той трябва да назначава и да носи отговорност за изпълнителната власт! Сигнализирай за неуместен коментар