1500 лв. чиста заплата за шофьор с 20 г. стаж - предстоят стачки в столичния градски транспорт

Напрежение има и заради непрестанното текучество на кадри и липсата на нови

22.01.2023 | 18:52 Редактор: Вяра Димова

Работещите в градския транспорт в София са в стачна готовност заради ниски заплати.

Синдикалистите настояват за увеличение на работните възнаграждения в четирите общински дружества – Столичен автотранспорт, Столичен електротранспорт, Метрополитен и Центъра за градска мобилност, като искането е заплатите да се увеличат с 30%.

Напрежение има и заради непрестанното текучество на кадри и липса на нови. За миналата година от софийското метро са напуснали 100 души, малко повече са си тръгнали от столичния автотранспорт.

Във вторник предстои среща със Столичната община, на която ще бъде обсъден проблемът.

"Назрява напрежение - не се повишават доходите на работниците. Преди Нова година инициирахме съвет и поставихме искане за 30% увеличаване на заплатите, но всичко е въпрос на преговори и възможности. Ще си отстояваме позициите докрай. Работниците са готови са предприемат стачни действия. Водач с 20 години стаж получава нетна заплата около 1500 лв., с такива размери няма как да ги задържим", заяви Иван Кирилов от Федерацията на транспортните работници към КТ "Подкрепа".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


4
1 rate up comment rate down comment 2
Гост
преди 1 година
1500лв, достатъчно за хора със основно и средно образование. Сигнализирай за неуместен коментар
3
2 rate up comment rate down comment 1
Габи
преди 1 година
Голяма лъжа е това, че 1500лв е чистата заплата на шофьорите. Може да прибавят още около 10000 и това ще бъде истината. Сигнализирай за неуместен коментар
2
6 rate up comment rate down comment 4
Иван Кирилски
преди 1 година
Интересно дали ще работят повече или нещо ще произведат повече, за да искат увеличение на заплати? Не може да се надуват балон когато няма увеличение на производство и производителност. В противен случай балон който ще се спука. Може и по 10 000 лева да им направят заплатите ама самата хартия пари няма да има стойност когато нищо не се произвежда в икономиката. Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 4
анонимен
преди 1 година