Предстоят стачки на градския транспорт в София, служителите искат по-високи заплати

Зрее напрежение и заради текучество на кадри и условията на труд

22.01.2023 | 07:45 Редактор: Тодор Петров
Предстоят стачки на градския транспорт в София, служителите искат по-високи заплати

Работещите в градския транспорт на София са готови на едночасова ефективна стачка. Синдикалистите настояват за увеличение на работните заплати в четирите общински дружества – Столичен автотранспорт, Столичен електротранспорт, Метрополитен и Центъра за градска мобилност. каза за Българското национално радио председателят на Федерация на транспортните работници към Конфедерация на труда "Подкрепа" Иван Кирилов. 

Искането на синдикалистите е за 30 процента увеличение на заплатите от 1 януари, и то ще се отстоява в преговори. Овен за възнагражденията, зрее напрежение и заради текучество на кадри и условията на труд.

Председателят на Федерацията на транспортните работници към Конфедерация на труда "Подкрепа" Иван Кирилов припомни, че изтече тригодишното споразумение за ежегодно увеличение на заплатите с 10 процента.

"Гледайки инфлацията, всъщност по никакъв повод не сме съгласни на 10% увеличение на заплатите, над 100 шофьора са напуснали Столичния автотранспорт през миналата година. За 2021 и 2022 г. над 32 000 работни неизползван платен годишен отпуск дни имат водачите. Нямат възможност да си използват отпуската поради това, че не са достатъчен брой", обясни той за БНР.

Кирилов допълни, че и в метрото са напуснали над 100 души миналата година.

"Хората от градския транспорт не желаят вече да протестират, те предпочитат направо да се премине към стачни действия като първоначално е възможно да се случи така, че да има едночасова ефективна стачка. Протестът е за хората, които не са на работа, излизат със знамената и транспарантите на площадите", посочи още той.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR