Задържаха нападателите на Християн Пендиков в Охрид, мъжът се лекува във ВМА

Когато няма наказание, тогава ескалацията на насилието е естествена, коментира посланикът на България в РСМ Ангел Ангелов

20.01.2023 | 21:42 Редактор: Елеонора Танева

Задържани са нападателите на секретаря на българския клуб в Охрид. Той е бил пребит заради българското му самосъзнание. Правителство на България изпрати самолет, който да докара 23-годишния Християн Пендиков в София. Той е с множество наранявания по тялото и счупена челюст. 

Минути след 18 часа на правителствения ВИП терминал кацна самолетът "Фалкон", превозващ с 23-годишното момче и роднините му. Те ще останат в София, докато трае лечението му. А от ВМА, където беше закаран за лечение, съобщиха, че състоянието му е средно тежко и опасност за живота му няма. Има обаче много травми. 

"Състоянието му не е добро, аз го видях, но лекарите уверяват, че нещата ще бъдат наред и ще се оправи", каза служебният външен министър Николай Милков. 

Християн Пендиков е бил пребит пред заведение в Охрид в четвъртък вечерта. Скандалът между него и нападателите започва вътре, където те са го обиждали заради българското му самосъзнание. Побоят се пренесъл и отвън.

"Скандалът не е битов. Лицата са идентифицирани още от вчера", категоричен е Милков.

"Всичко е станало много публично - в заведение, където е бил нападнат. Хората вътре са прогонили нападателите. Но после са му направили засада, причакали са го и са го пребили", уточни посланикът на България Северна Македония - Ангел Ангелов.

Нападателите са били трима и вече са задържани. След побоя Пендиков сам отишъл до полицията, където е подал жалба. След това е приет в болница. Впоследствие обаче е взето решение да бъде транспортиран с български правителствен самолет в София.

"Предвид на това, че здравните услуги в България са много по-добри, тук в Охрид нямаше как повече да му помогнат от това, което са направили докторите", мотивира решението Ангелов. 

Срещу българския клуб в Охрид има редица нападения, но нито едно от тях досега не е разкрито. Последното беше стрелба  по клуба. 

"Когато има престъпление, би следвало да има и наказание. Ако няма наказание, тогава ескалацията на насилието е естествена, а ние искаме да прекратим тази ескалация. И на говоренето, и на действията", призова Ангелов. 

Българската страна поема разноските по престоя на роднините на момчето, докато се възстанови.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.