Мандатът на БСП изглежда обречен, 3 партии ще се явят на лидерската среща

"Няма да отидем, виждаме се всяка сряда", коментира председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов

19.01.2023 | 13:48 Редактор: Искра Ангелова

БСП свиква лидерска среща за разговори с останалите парламентарно представени партии, за да обсъдят третия мандат за съставяне на правителство. Партиите, които ще отидат, са ГЕРБ, ДПС и "Български възход".

Лидерът на ГЕРБ заяви, че ще отиде на срещата, но няма да подкрепи мандат на левицата. А това ще е първото посещение на Бойко Борисов в парламента от повече от 2 години насам.

"Разговарях с лидерите на другите парламентарно представени партии. Поканих ги утре на среща в 11 часа в зала "Изток". Очакваме ги утре. Някои потвърдиха, някои казаха, че ще го обсъдят с групите си. Да, г-н Борисов потвърди", каза Корнелия Нинова.

"Сега беше моментът да видим крачка от тях в посока тези основни цели - съдебната реформа, еврозоната, поддържането на една консервативна фискална политика в рамките на 3 процента бюджетен дефицит, позицията относно Украйна, Изборния кодекс", коментира председателят на ПГ на "Продължаваме Промяната" Андрей Гюров. 

"Нашите приоритети бяха Шенген, еврозоната, не План за възстановяване и развитие, а общо програмите, защото по европейските програми нищо не е стартирало вече трета година. Обречен е мандатът, ако няма диалог, ако има - не е обречен", каза зам.-председателят на Народното събрание и депутат от ДПС Йордан Цонев.

"Ние не отказваме разговори, но шансовете да получи подкрепа от нас не са големи, защото имаме големи различия", заяви председателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов.

"Получихме вече покана за среща. Само че няма да отидем на обща лидерска такава. Заявихме, че няма смисъл от нещо подобно, тъй като се виждаме всяка сряда", коментира лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

А лидерът на "Български възход" Стефан Янев заяви, че е оптимист.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR