В нов комплекс ще се обучат студентите на Висшето военновъздушно училище в Плевен

"Събитието е важен акт за системата на висшето военно образование", смята президентът Румен Радев

18.01.2023 | 19:30 Редактор: Петя Кръстева

Изнесен комплекс за авиационно образование към Висшето военновъздушно училище откриха в Плевен. На събитието присъства и президентът Румен Радев.

Николай Лазаров е студент втора година в специалност "Автоматика". Казва, че се записал във военния университет, защото имал интерес към безпилотната система на управление. 

"Реализацията ми е в областта на безпилотната техника - във всеки един аспект на безпилотните средства. Новият център осигурява леглова база за студентите, които не са живущи в Плевен, а също и една модерна база за обучението на качествени кадри в целия сектор на авиацията", смята той.

Създаването на изнесения комплекс за авиационно образование става благодарение на съвместните усилия на държавата и община Плевен, които прехвърлят безвъзмездно на военния университет стара училищна сграда. Целта е корпусът да се превърне не само в център за обучение на български пилоти, но и на кадри за авиацията в Източна Европа. 

"Това става един прекрасен център за авиационно обучение както на национално, така и на международно ниво. Във момента имаме 160 студенти в 5 специализации, също толкова имаме и курсанти. След тяхното завършване могат спокойно да оперират на всяко едно летище", коментира бригаден генерал Юлиян Радойски.

По думите на президента Румен Радев "събитието е сравнимо с възстановяването на военновъздушното училище и то е важен акт за системата на висшето военно образование, за региона на град Плевен и за цялата българска авиационна общност".

Държавният глава връчи свидетелствата за летателна правоспособност на полетен екипаж на курсантите със специализация "Летец-пилот", след което разгледа и новооткрития комплекс и се срещна с курсанти, студенти и ученици.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.