България - тайният спасител на Украйна? Политиците спорят къде е истината

Не става дума за директен износ, а за посредници, заявиха бившите управляващи

18.01.2023 | 18:43 Редактор: Елеонора Танева

Политически спор и обвинения в търсене на истината доставяла ли е България оръжия на Украйна.

Въпреки твърденията на бившия вицепремиер и министър на икономиката  Корнелия Нинова, че България не е изпращала дори един патрон на Украйна, от "Продължаваме промяната" са категорични - от самото начало на конфликта помагаме по всякакъв начин на Киев. Твърдение, което самият Кирил Петков доскоро отричаше.

"Директен износ на оръжие от България за Украйна не е имало. Помощта за Украйна е минавала през други страни, т.е. Корнелия Нинова е спазила думата си", заяви Кирил Петков.

"Както знаем, Данте е казал, че най-горещите места в Ада са запазени за хора, които пазят неутралитет във време на морална криза. За щастие, България зае ясна страна срещу руския агресор, подпомогна Украйна по всички възможни начини, така че да може Украйна да се възпротиви на тази инвазия", допълни Асен Василев.

Бившите коалиционни партньори - "Демократична България" и БСП, заеха коренно противоположни позиции. От левицата поддържат тезата, че изпращане на оръжие за Украйна не е имало.

"България директно за Украйна не е изнасяла оръжие, който твърди обратното - лъже. Изнасяли сме оръжие за над 60 други държави, ако те са го препродавали за Украйна, това е на тяхна отговорност", категорична беше Корнелия Нинова.

"Проблем е, мисля, че България още от самото начало е трябвало ясно да заяви, че подкрепя Украйна и не е имало необходимост военната подкрепа чрез оръжие да минава през посредници", заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

А от ГЕРБ-СДС и "Възраждане" заявиха, че посоченото в "Ди Велт" не е новина за тях. 

"Големият проблем е следното - Защо лъгаха? Корнелия Нинова и Кирил Петков твърдяха, че нито един патрон не е изпратила България на Украйна. Корнелия Нинова още го твърди, а Кирил Петков пък се хвали с това", коментира Заниел Митов от ГЕРБ.

"Ние го казвахме това нещо миналата година, "Ди Велт" откриха топлата вода няколко месеца след като Кирил Петков не е в управлението, разбира се, трябва да се каже че се е извършвало чрез фирми посредници", поясни лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

От "Български възход" не видяха проблем.

"Когато става въпрос за производството на българската оръжейна индустрия, нормално е да търси пазари, включително когато има война. Не виждам да има някакво разминаване, ако търсите нюансите трябва да питате самите източници на тези изказвания", посъветва Стефан Янев.

От ДПС отказаха да коментират темата.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: БГНЕС