Нинова категорична: Лъжат, нито един патрон не сме давали на Украйна

НС на БСП даде мандат за преговори с останалите парламентарни групи

18.01.2023 | 16:31 Редактор: Елеонора Танева

България директно за Украйна не е изнасяла оръжие и който твърди обратното - лъже. Ние изнасяме от десетки години оръжие за над 60 държави за Европа, Африка, Азия. От тези държави се получава сертификат за крайна употреба, какво става след това, не можем да контролираме. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинов по брифинг след срещата на ръководството на партията за третия мандат за съставяне на правителство.

"България не е доставила и един патрон на Украйна. Който иска да докаже обратното - да го направи с документи. Ако те са го препродавали на Украйна, това е тяхна отговорност. Нито един човек не извади и един лист доказателства, на приказки всеки може да говори каквото иска", каза бившият министър на икономиката.

Националният съвет на БСП е решил да преговаря с всички партии за съставяне на правителство с третия мандат. Решението е взето с почти пълно мнозинство, уточни лидерът на левицата.

"С 94 гласа "за" и 4 "против" Националният съвет на БСП е решил да преговаря с всички партии за съставяне на правителство с третия мандат. Следващите стъпки са да се реши какви са задачите пред правителството, колко ще е дълъг животът му, дали ще бъде политическо, експертно или смесено, какъв ще бъде форматът за вземане на решения", уточни Нинова.

Тя допълни, че евентуалният премиер ще бъде равно отдалечен от всички партии.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)