Партийни лидери скочиха на Петков и Василев заради оръжията, БСП продължава да отрича

"Ди Велт" откри топлата вода, след като правителството отдавна не е в управлението", заяви Костадин Костадинов

18.01.2023 | 14:06 Редактор: Петя Кръстева

Според публикация на вестник "Ди Велт" твърденията, че България не е изнесла нито един патрон за Украйна по времето на кабинета "Петков" е "димна завеса". Бившият премиер Кирил Петков потвърди информацията, че доставки на оръжия е имало, но те са се извършвали чрез посредници и страни, граничещи с воюващата държава.

"През цялото време на нашето правителство Корнелия Нинова заявяваше, че ако има директна подкрепа за Украйна, тя ще оттегли подкрепата си. Това беше казано ясно и спазено", припомни съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

Според Асен Василев "България е заела ясна страна срещу руския агресор, като е подпомогнала Украйна по всички възможни начини. "Застанахме срещу политиката на сфери на влияние и на това големите държави да се опитват да диктуват на малките какво да правят", категоричен бе той. 

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов подчерта, че България е трябвало да заеме честна позиция, защото е в неин национален интерес. Иван Ченчев от БСП обаче отново категорично отрече да е било изнасяно оръжие.

"По времето на управлението на кабинета "Петков" ние ги призовавахме да си кажат, че изпращат оръжия за Украйна. Защо Кирил Петков и Корнелия Нинова лъгаха?", заяви Даниел Митов от ГЕРБ. 

Костадин Костадинов от "Възраждане" бе лаконичен и каза, че "Ди Велт" е открил топлата вода, след като правителството на Кирил Петков отдавна не е в управлението.

"Когато става въпрос за производството на българската оръжейна индустрия, е нормално тя да търси пазари за реализация, включително и в случаите, когато има война", коментира Стефан Янев.