Отменят грипната епидемия в област Бургас

РЗИ: Наблюдава се значителен спад в нивата на заболелите

17.01.2023 | 15:50 Редактор: Вяра Димова
Отменят грипната епидемия в област Бургас

Грипната епидемия на територията на област Бургас се отменя от 18 януари 2023 г. С това отпадат всички противоепидемични мерки. Това реши на свое заседание Областният щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания при областния управител проф. Мария Нейкова.

"Отменя се грипната епидемия считано от утре.. До това решение се стигна трудно, имаше и дебати. Някои от кметовете бяха против. Ние наистина преминахме пика на заболяването. В резултат на мерките, които взехме, случаите започнаха да спадат. Защото я обявихме, защото и към днешна дата всички проби, които са изпратени в София, 60% от тях са с грип тип А", заяви директорът на РЗИ Бургас д-р Георги Паздеров.

По данни на Регионална здравна инспекция се наблюдава значителен спад в нивата на заболелите и тенденция за нормализиране на обстановката, пише БГНЕС.

По думите на областния управител проф. Мария Нейкова въведените миналата седмица мерки са навременни и са дали своя резултат. Броят на заболелите намалява като за периода 9 - 15 януари е 322 случая спрямо наблюдаваното население по данни на РЗИ. Констатира се ежедневен спад в показателите.

На територията на област Бургас има свободни 47 педиатрични легла или 29% от всички детски легла в областта.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)