Соларите за собствени нужди - вече само с уведомление

Депутатите гласуваха окончателно на второ четене промени в Закона за устройство на територията

11.01.2023 | 14:14 Редактор: Вяра Димова
Соларите за собствени нужди - вече само с уведомление

Инсталирането на възобновяеми енергийни източници за производство на електроенергия или за затопляне на вода в урбанизирани територии с мощност до 20 киловата минава на уведомителен режим, когато получената енергия ще се използва само за собствени нужди и няма да се продава обратно на електроразпределително предприятие.

Депутатите гласуваха окончателно на второ четене промени в Закона за устройство на територията.

Дискусия се разрази в зала колко да е максималната мощност за изграждането, на която да не се изисква разрешение за строеж. Първоначалното предложение гласеше тя да е до 10,8 киловата, но по консенсусно решение и предложение от Владимир Табутов границата се вдигна до 20 киловата, пише "24 часа".

По предложение на Виолета Комитова от "Български възход" беше приета поправка, касаеща по-нататъшния ред, по който да се процедира със соларите. По нейно предложение беше гласувано споразумението с електроразпределителното дружество, което по принцип се отнася само за обекти, които имат разрешение за строеж, да отпадне, тъй като със закона се прие именно да отпадне искането за разрешително за солари с малка мощност за собствено потребление.

С друга поправка в закона монтирането на инсталации с мощност до 1 мегават в и извън регулирани парцели също ще става по облекчена процедура.

Снимка: БГНЕС