Кредитна карта или овърдрафт - как да изберем?

13.01.2023 | 09:00 Редактор: Искра Ангелова
Кредитна карта или овърдрафт - как да изберем?

Кредитна карта или овърдрафт - кое да изберете? Това са два от най-често използваните методи за теглене на пари при необходимост. Ако имате нужда от допълнителен кеш, потребителски кредит не е най-добрият вариант за вас. Това е така, защото процедурата за кандидатстване и отпускане е много по-сложна. Нека да разгледаме по-подробно двата варианта.

Овърдрафт - как да го получите и какво представлява?

За да се възползвате от възможността за получаване на овърдрафт, задължително е да имате сметка в същата банка, от която искате да го получите. Можете да ползвате тази банка, по която ви превеждат заплатата. Овърдрафт означава теглене на сума „над чертата“, тоест над сумата, която имате в сметката си. Различните банки имат и различен лимит за теглене на овърдрафт. Обикновено сумата не трябва да превишава три нетни заплати. Овърдрафтът може да се ползва за теглене и за плащане до определена граница. Върху тези пари, които използвате, ще се начислява лихва. За да се възползвате от опцията за овърдрафт, почти във 100% от случаите е необходимо да сте на трудов договор.

За какво се използва овърдрафт и как се погасява?

Овърдрафтът може да се използва когато ви бавят заплатата, когато имате непредвидени разходи, когато сте изхарчили всичките си спестявания или изобщо нямате “бели пари за черни дни”. В случай, че нямате достатъчно средства, можете да използвате овърдрафт и при разплащане с дебитната си карта към банковата сметка. При такива случаи лихвата е малко по-ниска от тази, когато използвате кредитни карти. Лихвите се начисляват до периода на връщане. Когато в банковата сметка има нови средства (например когато заплатата пристигне), тогава започва и погасяването. Възможно е да имате различни условия, които със сигурност ще бъдат упоменати в договор. По принцип овърдрафтът се отпуска за срок от една година, като има възможност за автоматично удължаване. При различните банки таксите за ползване на овърдрафт са различни.

Какви са предимствата и недостатъците при използване на кредитна карта?

Да ползвате кредитна карта е по-гъвкав вариант, защото не е необходимо да имате сметка в същата банка. Обаче в такъв случай, най-вероятно няма да може да се възползвате от по-изгодни условия. При кредитни карти размерът на използваната сума може да е много по-висок. Кредитоспособността ви се оценява спрямо определените критерии на финансовата институция. Размерът на заплатата не е единственото нещо, което играе роля в този случай. Приликата с овърдрафта е, че и при двете можете да ползвате сумата, ако имате необходимост и когато решите. Разликата е, че при ползване на кредитни карти има гратисен период – по принцип той варира между 30 и 45 дни, в които можете да върнете парите без да се начислява лихва. Също така, при нея има годишна такса за управление, но пък можете да ползвате картата навсякъде и по всяко време. Ако сте в чужбина и имате ограничение за ползване на дебитна карта, вариантът да ползвате кредитна карта би бил страхотен. Имайте предвид обаче, че за да ви се издадат кредитни карти, отново е нужно да имате трудов договор. Размерът на сумата, която ще използвате и условията по договора ще зависят и от размера на заплатата, която получавате.

Дали да изтеглите потребителски кредит или да разгледате условията на различни онлайн кредити?

Както вече казахме, кандидатстването за потребителски кредит отнема твърде много време и не е подходящо за плащането на текущи нужди. При използване на овърдрафт и кредитна карта можете да ползвате финансовите средства на секундата. Друга алтернатива е тегленето на онлайн кредити. Процесът за кандидатстване за такъв тип заем и отпускането на парите не отнемат много време. При такива кредити не се изисква да имате трудов договор. За теглене на онлайн кредити е необходимо единствено да имате навършени 18 години, да притежавате валидна лична карта и да имате доходи. По този начин не сте обвързани с банка и не е нужно да се съобразявате с нейните условия. Освен това, няма значение къде получавате заплатата и къде държите финансовите си средства. Може да се кандидатства бързо и лесно онлайн. Също така, имате възможност да получите парите където и по какъвто начин пожелаете. По принцип повечето финансови институции не начисляват лихва на първите си клиенти, ако те върнат сумата в определения предварително срок. 

И в крайна сметка, какво да изберете?

При спешни случаи, за бързи покупки, при бавене на заплатата, за погасяване на текущи задължения, за плащане на битови сметки – имате бързите два варианта: кредитна карта или овърдрафт. 

При използване на овърдрафт можете сами да определяте кога, как и доколко да изразходвате предоставения лимит. Лихви се дължат само за този период, в който сте използвали пари, а погасените суми могат да се използват пак при необходимост.

Благодарение на кредитните карти винаги имате възможност да разполагате с пари. Имайте предвид, че финансовите институции имат различни условия за ползване на кредитна карта според спецификите на клиентите. Един от най-големите плюсове на този вариант е гратисният период от 45 дни, през който не се начислява лихва. Кредитната карта може да се ползва навсякъде – при плащане на различни места във физически магазини или онлайн, както и за резервации. Ако искате да използвате сумата в брой, можете да изтеглите парите от банкомат.