Битката за панаира в Пловдив: Стигна се до саморазправа между охраната на Гергов и бивш депутат

Бизнесменът обещал да дари терен за пловдивска опера и още 2% от активите на панаира на общината

09.01.2023 | 17:47 Редактор: Петя Кръстева

Напрежение и протести в Пловдив предизвика решението на местния парламент мажоритарният собственик на панаира в града - Георги Гергов, да увеличи собствеността си от 50 на 79%. Това стана възможно, след като бизнесменът купи акции в Панаира от община Варна, а срещу тях е предоставил свой имот в центъра на морската столица.

Протестиращите пред общината поискаха съветниците да променят решението си и да задължат представителя на общината да гласува против приемането на акциите, предоставени от община Варна. Те са на стойност 16 милиона лева и представляват 29% от капитала на Международния панаир. СИНХРОНИ – протестиращи  

"Не може всичко да продължава да става на тъмно. Ние виждаме как се разграбва общинска собственост", категорични са протестиращи.  

Липса на кворум провали за втори път извънредната сесия на общинския съвет, след като не дойдоха представителите на ГЕРБ и БСП. Това повиши напрежението, а част от протестиращите се опитаха да влязат на заседание на смесеното дружество "Пълдин туринвест", на което се решаваше въпросът с акциите. Стигна се и до сблъсък между охраната на Георги Гергов и издателят и бивш депутат от "Демократична България Манол Пейков". 

Последва извънреден брифинг на ГЕРБ в сградата на община Пловдив. От партията заявиха, че представителят на общината ще гласува против приемането на акциите от община Варна. 

"Сагата с него е започнала 2006 година, когато ГЕРБ не е съществувал. Това, което ГЕРБ е направил, е да опита да развали сделката още в първия мандат на Бойко Борисов. От там нататък има истерия, която е закъсняла", поясни областният координатор на ГЕРБ-Пловдив Иван Тотев. 

От своя страна, кметът на Пловдив заяви, че ще атакува вписването в съда.  

"Пуснах решение, което да бъде против приемане на акциите в "Пълдин Туринвест". Аз ще се съобразя с мнението на съветниците и ще обжалваме решението", заяви Здравко Димитров. А бизнесменът Георги Гергов е обещал да дари терен за пловдивска опера и още 2% от активите на панаира на общината. Условието е съветниците да одобрят апорта на акциите.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.