Стотици българи отбелязаха Богоявление, ритуалът спазиха и в наводнените карловски села

Плаж в Бургас направиха 13-метров кръст от пясък

06.01.2023 | 19:01 Редактор: Вяра Димова

На Богоявление стотици се включиха в традиционното спасяване на кръста в цялата страна. Ритуалът беше спазен и в наводнените карловски села.

Хората от най-тежко пострадалите от наводненията карловски села също отбелязаха Богоявление. Кръстът беше хвърлен в реката, която доведе до бедствието. 17-годишният ученик Емануеле, който извади кръста в Каравелово, пожела на всички здраве и да не се страхуват от трудности, въпреки преживяното през последните четири месеца. 

"Традициите трябва да се спазват и най вече никога да не губим духом кои сме. Борим се за здраве и да не забравяме кои сме", каза Емануеле.

Както традицията повелява, в Бургас кръстът беше хвърлен от Агатополския епископ Йеротей. 17-годишният Андрей Георгиев от Бургас успя да спаси Богоявленския кръст. Заради почти пролетното време рекорден брой бургазлии се включиха в ритуала - 62-ма. Най-възрастният участник беше на 70 години. 

"Пожелавам на всички в България да са живи и здрави. Влязох с нагласата просто да съм жив и здрав", коментира ученикът Андрей Георгиев.

Същият плаж в Бургас осъмна и с 13-метров кръст от пясък. Той е направен от англичанина Пол и холандката Реми, които от няколко години създават интересни пясъчни фигури у нас. 

"Кръстът  е символ на трансформацията, на възраждането на доброто и борбата със злото. Изминалите две години не бяха лоши за човечеството - пандемия, война. Ние затова избрахме да живеем и творим близо до морето, защото животът идва от морето. Кръстът е символ на вярата", посочи Пол.

28-годишният компютърен специалист Валентин Цветков извади Богоявленския кръст от река Дунав в Русе. Той се прослави като брат си Теодор, който през лятото плува в продължение на 71 часа и постави световен рекорд. Валентин сподели, че скача за трети път, който му е на късмет и отправи пожелание към всички.

"Да бъдем човек спрямо съседа си и всеки друг, да загърбим наистина различията си, защото само заедно можем да успеем", пожела Валентин.

В Търговище треньорът по тенис Ваньо Василев спаси Богоявленския кръст от гpaдcĸия шaдpaвaн в Tъpгoвищe.

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)