Традициите са живи: Мъже сбъдват мечтите си, хванати на хорото в Калофер

Пожелавам на всеки един истински българин да го усети, каза един от щастливците, които се потопиха в Тунджа

06.01.2023 | 13:40 Редактор: Елеонора Танева

Традициите са живи и имат бъдеще. Това доказа мъжкото хоро, което за поредна година се проведе в река Тунджа в Калофер. С песен на уста, хванати за ръце и под звуците на гайди и тъпани мъжете влязоха в студените води.

"Дълги години исках да вляза в реката. Това ми е сбъдната мечта. Чувството е уникално, неповторимо. Пожелавам на всеки един истински българин да го усети. Тръпката е един път, водата не е студена, не е ледена, тя е прекрасна", каза един от смелчаците, влезлите в Тунджа на Богоявление.

По традиция на Йордановден в реката беше хвърлен кръстът за здраве. Мъжете го дадоха на най-малките. А на хорото тази година това беше едногодишният Теодор.

След калоферци, във водите влязоха и всички гости на града. "Изживяването е уникално. Водата е все едно сме на баня", споделиха млади мъже. "Обичаме българското, занимаваме се с фолклорни танци, обичаме традициите", каза гост на Калофер от плевенското Ново село.

Калоферци цяла нощ се подготвяха за традициите на Богоявление. "За нас е свят ден, защото е Богоявление, но е и рождената дата на Христо Ботев. Този ден се отличава, защото съхраняваме традициите", заяви кметът на Калофер - Румен Стоянов.

Последен, но със специална мисия, в Тунджа влиза и един баща със своя син. "Дошли сме да почетем именния ден на моя син. Той е на една година", отбеляза гордият татко на Йордан.

Хората са категорични, че студеният януарски ден и мъжкото хоро са успели да стоплят сърцата им за цялата година. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: БГНЕС


3
1 rate up comment rate down comment 0
Кметската механа
преди 1 година
Ядохме и пихме при кмета,с общински пари. После малко на хлад,зер пари са дадени за нас, а и по ТВ ще ни показват. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 1
Супер е
преди 1 година
Традициите се създават все пак. Няма значение от кога е тази традиция. Важното е, че е интересна, и сполтяваща и обединяваща народа. Пък ако ще да е от преди 5 години. А и като е от българи тя си става и патриотична. Смятам, че е прекрасна идея. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Илиян Янев
преди 1 година
Защо цял ден говорите глупости за някаква вековна традиция, свързана с тропане на хоро в реки? Така ли не разбрахте, че разпространявате лъжа и спомагате за създаване на патрЕотарски псевдотрадиции? Сигнализирай за неуместен коментар