Корабът "Св. св. Кирил и Методий" спря на изхода на Босфора, за да зареди с гориво

Процесът трае няколко часа

28.12.2022 | 20:38 Редактор: Вяра Димова
Корабът

Българският военен научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий" се установи на котва на изхода на Босфора откъм Мраморно море в ранния следобед на 28 декември, за да презареди с гориво по пътя си към българската антарктическа база на о-в Ливингстън.

"Св. св. Кирил и Методий“ е на историческо плаване, за да подпомогне 31-ата българска антарктическа експедиция. Плаването до българската антарктическа база на острова се очаква да продължи около 40 дни.

По думите на командира - кап. Николай Данаилов, процесът по зареждане върви повече от успешно, информира БТА.

Очаква се целият процес да трае няколко часа, в зависимост от това под какво налягане се подава горивото, което би трябвало да стигне на плавателното средство до Мар дел Плата, където е една от междинните спирки по време на дългия курс към Антарктида.

След зареждането военният ни научноизследователски кораб ще изчака разрешение за нощно преминаване през следващия пролив по пътя си – Дарданелите.

Снимка: БГНЕС


1
2 rate up comment rate down comment 0
Прост извод
преди 1 година
Турция не спазва ембаргото на нефт от Русия и затова там е по-евтино да се зареди с гориво... Нали никой не си мисли, че този кораб зарежда на всеки 500 километра... Сигнализирай за неуместен коментар