Историческо: Български кораб ще отплава за полярната база на остров Ливингстън

Проф. Христо Пимпирев: В момента ставаме морска нация

21.12.2022 | 13:45 Редактор: Тодор Петров

За първи път български кораб ще отплава за полярната база на остров Ливингстън. 31-вата антарктическа експедиция ще пътува след дни дотам. Съставът на експедицията ще е 50 души. Научно-изследователският кораб "Св. св. Кирил и Методий" е готов за мащабното плаване. 

От Варна корабът ще се отправи към Картахена, след това през Гибралтар, откъдето ще излезе в Атлантическия океан и Аржентина, а последната точка е остров Ливингстън, което ще стане в средата на февруари. 

Ръководителят на националната антарктическа експедиция проф. Христо Пимпирев получи флага на Варна на борда на Военния научно-изследователски кораб. 

Той ще извърши и проучвания по някои научни проекти, включително изследване на полезни изкопаеми около българската база. 

"Ще влезе в най-бурните води на Земята и ще стигне до остров Ливингстън, където ни очакват ледени блокове и айсберги. Ще се взимат проби от дънните утайки, за да се изследва дали замърсяването стига до тези най-чисти води. В момента ставаме морска нация", заяви проф. Пимпирев.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.