Над 550 хил. българи пътуват за празниците, ЧНГ на Малдивите излиза до 5 500 лв.

Най-желани са луксозните вили и къщи за гости у нас, частни и спа хотели

27.12.2022 | 18:55 Редактор: Ирена Бакърджиева

Над 550 хиляди са пътуванията за Коледните и Новогодишните празници, голяма част от тях са вътре в страната. Данните са на Института за анализи и оценки в туризма. Подобен е бил броят на пътуванията за тези празници и в годините преди пандемията от коронавирус. Туроператори отчитат, че пътуваме по-често, но за по 3-4 дни.

За Нова година много българи ще посетят своите близки и приятели в страните от Европейския съюз, като Михаела, която пътува за Нидерландия.

"Ще празнувам там с приятели в спокойна обстановка, затова пътувам натам", сподели Михаела.

Други са избрали да посрещнат Новата година в Испания. Нели от Пловдив ще бъде в Малага.

"Защото е слънчево, усмихнато, ведро", уточни Нели.

В Испания ще празнува и Вили, който и преди е посещавал Иберийския полуостров.

"Винаги сме оставали очаровани от храната, от гостоприемството, климата, всичко е прекрасно", смята Вили.

Очакванията са около 70 000 българи да посрещнат в чужбина новогодишните празници. Най-търсени дестинации са съседните страни като Турция, Гърция, Северна Македония и Сърбия. Около 6 хиляди българи ще се отправят на екзотични пътувания.

"Турция и Гърция предлагат цени, които са под 500 лв. за Нова година за три нощувки, екзотичните са малко по-скъпи - достигат 5500-6000 лв. Малдивите са една от дестинациите, между 3500-5500 лв. могат да се намерят места", обясни директорът на Института за анализи и оценки в туризма проф. Румен Драганов.

Голяма част от пътуванията обаче са вътре в страната. Най-желани са луксозни вили и къщи за гости, частни и спа хотели.

"Записванията станаха по-професионални от страна на самите туристи и те много по-рано ангажират хубавите места, така че от средата на октомври се изчерпва най-доброто, което се предлага за Коледа и Нова година", добави проф. Драганов.

В курорти като Велинград, Банско, Боровец и Пампорово леглата са продадени на 95%. Не е малък и броят на чужденците, избрали да прекарат края на годината в нашата страна като например група испанци от Аликанте.

Специално за празниците в София е дошъл и Антонио от Италия.

"Посещавали сме и други градове в Европа, знаем, че София е не по-малко красива и затова решихме да я видим", каза Антонио.

Има голямо увеличение и на туристите от Скандинавските страни, също Франция и Австрия. Очакванията са през 2024 година туристическият сектор да се възстанови изцяло.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Снимка: БГНЕС