"Булгаргаз" нажежи страстите в парламента, Петков: Павлов ощети държавата с 1 млн. лв. на ден

Самият Николай Павлов упрекна бившите управляващи

14.12.2022 | 18:40 Редактор: Искра Ангелова

Дебатите по проектокабинета "Габровски" доведоха и до напрежение в пленарната зала. Кирил Петков влезе в директен спор с номинирания за министър на енергетиката и бивш директор на "Булгаргаз" - Николай Павлов. Причината - управлението на енергийния сектор.

Страстите нежежи изказване на Кирил Петков, който обясни защо няма да подкрепят правителството "Габровски".

"Има министри в това правителство като г-н Николай Павлов, който аз вярвам, че е ощетил държавата с над 1 млн. лв. на ден, като не подписва анекса и се отказва от евтиния газ", заяви бившият премиер.

Самият кандидат-министър упрекна бившите управляващи, че са закупили четири пъти по-скъп газ от Азербайджан. И обвини "Продължаваме промяната" в злоупотреби за милиони.

"Двете трети, които ги получиха от азерите, ги получиха на 4 пъти по-висока цена. 178 млн. долара бяха надплатени. 1,93 млн. долара е било надплащането. Покачвайки цената, вие увеличихте и банковата гаранция. Ние спасихме договора, но Кирил Петков какво говореше - вие трябва да заведете дело", поясни Николай Павлов.

"Точно на първото изказване на първия министър миражът за независимо правителство беше счупен. Поредното правителство на кукли на конци на г-н Борисов", допълни Петков.

Депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев контрира: "Ако Николай Павлов е виновен за 1 милион на ден, вие сте виновни за същото, защото след 30 юни започнахте да вземате 2/3 на високата цена и единият милион пак си го имаше. Ако Николай Павлов стане - вие ще лежите".

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: БГНЕС