Борба за живот: Лекари спасиха пациент с огромен тумор в сърцето

Лекарите съветват при симптоми на задух и лесна умора незабавно да се потърси помощ от специалист

08.12.2022 | 19:12 Редактор: Вяра Димова

Лекари от болница "Проф. Александър Чирков" спасиха пациент с огромен тумор в сърцето. Рядката операция е извършена на 40-годишен мъж, който вече се възстановява.

Туморът e с размери 8 на 10 см и е заемал цялото дясно предсърдие. Оперираният пациент е мъж на 40 години от Смолян. Постъпва в болницата миналата седмица с оплаквания от задух,  умора и неразположение в горната част на тялото.

"Той е закъснял, защото е наистина доста голям тумор. Предвид възрастта на пациента и липсата на предишни оплаквания, той няма как да е правил някакви сърдечни прегледи преди това. При малко забавяне щеше да има още по-тежки симптоми и пак щеше да стигне до операция, но  в много по-голяма спешност щеше да е тогава", каза началникът на Отделението за хирургично лечение на вродени пороци в УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков" - д-р Йордан Македонски.

Операцията трае близо 4 часа. Екипът на Клиниката по кардиохирургия успешно отстранява тумора, освобождава пътя на кръвта и затваря сърдечния дефект със собствена тъкан от пациента.

"Туморът заемаше целия обем на предсърдието като много малка част минаваше кръв към сърцето и към белите дробове", коментира д-р Македонски.

Пациентът вече е изписан и е в добро общо състояние. Очакват се резултатите от хистологичния анализ. Лекарите споделят, че подобни операции са рядкост.

"Отстраняваме тумори от сърцето - по 10-15 тумора годишно, за сега толкова голям може би само веднъж ми се е случвало за 20 години практика. Отделно по-големи тумори от сърцето вадим, когато идват от черния дроб или от бъбреците и стигат до сърцето", разказа д-р Македонски.

Лекарите съветват при симптоми на задух и лесна умора незабавно да се потърси помощ от специалист.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.