Вътрешният министър категоричен: Не държим мигранти в клетки

Удобно журналисти вадят това видео в деня преди Съвета на ЕС

08.12.2022 | 18:37 Редактор: Елеонора Танева

8 западни медии са участвали в разследването на местата на настаняване на бежанци у нас. Според журналистите мигранти са държани незаконно дни наред без достъп до храна, вода и дори тоалетна в барака в граничното поделение в Средец.

"Държаха ме в помещение, където има място за 20 души, но бяхме 50. Това е място, където и животни не могат да живеят. Дървено помещение, нещо като затвор, с ужасна миризма, без тоалетна. Трябва да ходиш до тоалетната вътре в тази стая, в този хангар", разказва Накман от Афганистан.

Чрез скрита камера журналистите разкриват, че мигрантите са държани в барака с решетки до връщането им в Турция - без достъп до процедура по международна закрила. Това се извършва със знанието на служители на Фронтекс, командировани в България. От полицията в Бургас отрекоха да са информирани за подобен случай.

"Тъй като оглавявам областна дирекция, а не "Гранична полиция", няма как да коментирам този случай, няма при нас регистриран такъв случай", заяви директорът на ОД МВР Бургас ст. комисар Калоян Калоянов.

От срещата в Брюксел вътрешният министър Иван Демерджиев отново видя тенденциозност в тези репортажи.

"Дали има такива клетки – отговорът ми е не. А защо се появява сега този репортаж, при положение, че се работи от октомври месец, питайте медиите. И го поднасят така услужливо преди Съвета", каза Иван Демерджиев.

Днес от "Lighthousereports" публикуваха и друго видео с текст към него: В Хърватия хората са натъпкани в полицейски микробуси и са оставени да се пекат на слънце, преди да бъдат върнати обратно в Босна.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.