Журналист: Клипът с простреляния сириец се появи сега заради влизането ни в Шенген

Според бившия директор на "Гранична полиция" генерал Красимир Петров оградата на границата не е ефективна

06.12.2022 | 18:50 Редактор: Петя Кръстева

48 часа преди страните членки да гласуват дали България да бъде присъединена в Шенген международно разследване показа кадри от 3 октомври с прострелян сириец на българо-турската граница. Заключението на разследването е, че 19-годишният Абдула Ел Рустум е станал жертва на регламентирана стрелба. Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев обаче се усъмни в достоверността и дори изтъкна – български граничари са били подложени на изключителна агресия. 

"Такава агресия, която води до осакатяване на служители и разрушаване на местата, където тези служители трябва да изпълняват задълженията си - ще бъде посрещната със съответните ответни мерки", категоричен бе служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

Европейската комисия призова България да разследва случая, но от думите на служебния министър и на главния прокурор Иван Гешев става ясно, че разследването е приключило със заключението, че не е имало стрелба от българска страна. 

"Този инцидент е отпреди два месеца и се надявам, че няма да се използва сега във вреда на България, защото страната не го заслужава", смята обвинител №1. На същото мнение е и журналистът Мажд Алгафари. 

"Точно заради влизането ни в Шенген - този клип се пуска сега. Друг е въпросът колко е истински. Много ме съмнява дали се е случило точно това", подчерта той, като допълни, че в охраната на границата ни има дефицити. 

Според бившия директор на "Гранична полиция" генерал Красимир Петров оградата на границата е всичко друго, но не и ефективна. Той обобщи, че държавната политика за контрол на границата е грешна, а най-големият проблем е липсата на подготвени кадри.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Ще се стигне ли до съставяне на редовно правителство?

Да - още с първия мандат на ГЕРБ-СДС.
15%
Да - с мандата на "Продължаваме промяната".
3%
Да, но чак с третия мандат за съставяне на кабинет.
8%
Не, със сигурност отиваме на предсрочни избори.
44%
Вече не ме интересува, политиците тотално ме разочароваха.
31%
Общо 3072 гласа