Спряха тока в единствената Белодробна болница у нас, спря работата и на лекарите

Лечебното заведение има 80 000 лв. неплатени сметки за електроенергия

08.12.2022 | 13:40 Редактор: Вяра Димова

Режим на тока от днес в единствената Белодробната болница у нас - тази във Варна. Причината са 80 000 лв. неплатени сметки за електроенергия. Болницата има още 700 000 лева дългове, медиците имат да получават по няколко заплати.

В 10 часа тази сутрин токът в Белодробната болница във Варна спря за 2 часа, а с него и дейността в лечебното заведение. 

"Сега за два, после за 4, после за винаги...", каза ръководителят на клиниката доц. Христо Ганчев.

Болницата не може да генерира достатъчно приходи, тъй като лекува само белодробни заболявания. В момента в нея са настанени 20 пациенти. През годините част от задълженията са покривани от общинския бюджет.  

"Проблемът е много голям. Бях при председателя на Общинския съвет – господин Балабанов, нямат юридическо основание. На мен много хора са ми сърдити в момента, той е сърдит, защото съм казал, че имат 650 млн. бюджет, пък не могат да дадат някакви сумички. 11 години ги даваха тези пари, сега изведнъж се оказа, че не могат", коментира доц. Ганчев.

Още преди месец местното енергийно дружество обяви, че ще спре електрозахранването на болницата, заради натрупани задължения в размер на близо 80 000 лв., а крайната дата за издължаване беше 21 ноември - пари не се намериха. Със спирането на тока от днес спря и работата в болницата, което създава и рискове. 

С кризисната ситуация са запознати и в общината, и в Министерството на здравеопазването, но решение няма. Една от идеите е болницата е да премине към друго лечебно заведение. 

"Варна, след 95 години, заради някой си, остава без туберкулозна болница – това е истината. Никой не си мърда пръста, аз не мога да се преборя", каза ръководителят на клиниката.

Болницата ще продължи да работи само в часовете, в които има електрозахранване.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС