Спират тока на Белодробната болница във Варна, от месеци служителите не знаят какво е заплата

Решението на Общинския съвет е дейността на болницата да бъде прехвърлена към друго лечебно заведение

09.11.2022 | 17:55 Редактор: Ирена Бакърджиева

Спира електрозахранването в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания във Варна. Причината е натрупан дълг за близо 77 000 лв.

Белодробната болница във Варна има натрупани неплатени сметки за електроенергия от месец март 2021 година. Министерството на здравеопазването покрива единствено разхода за леглоден за един болен в размер на 92 лв., всичко останало се плаща от лечебното заведение и общинския бюджет.

"От два месеца са 92 лева, но ние имаме задължения от миналата година, токът ни е почти 80 хил. лева и сме предупредени, че ще ни го спрат. Ние ги дължим на хората тези пари и аз не вярвам, че Община Варна, която има 650 млн. лева бюджет, не може да отдели 700-800 хиляди да плати нашите задължения", заяви управителят на болницата доц. Христо Ганчев.

Към момента пациентите в болницата са 18. Над 3,5 млн. лева е отпуснала община Варна за покриване на задълженията за Специализираната болница за лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания за последните почти 10 години. Държавата трябва да поеме отговорност за издръжката на болницата, завиха от морската община.

"Проблемът е много сериозен и той е от години, защото болницата не може сама да се издържа. Основното е, че лечение на туберкулозно болните е държавно делегирана дейност. Държавата плаща за тяхното лечение, но самата болница и сградата са общински. Знаете сградите и колко са големи, имат нужда от ремонт, трябва да ги стоплим, лекарства, храна. Всичко е много скъпо, няма как да бъдат покрити разходите с 18 болни", коментира председателят на здравната комисия в Общинския съвет във Варна - проф. Анелия Клисарова.

В лечебното заведение има и друг голям проблем - служителите от месеци не са получавали заплати.

"Тези хора, които в момента работят, няколко месеца не са получавали заплати. Това е отвратително и е нечовешко отношение в това време да ги оставим хората без заплати", смята доц. Христо Ганчев.

Решението на Общинския съвет е дейността на болницата да бъде прехвърлена към друго лечебно заведение на територията на област Варна. А от електроснабдителното дружество заявиха готовност за взаимодействие с различни механизми за разсрочване на натрупания дълг.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.