България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

50 болници са на ръба, 15% от българите не се осигуряват - умираме най-много и живеем най-малко

Според Андрей Марков и доц. Спас Спасков системата е в ужасяващо състояние

08.11.2022 | 08:07 Редактор: Петя Кръстева

Съществува риск Белодробната болница във Варна да остане без ток заради задължения в размер на над 77 000 хил. Служителите ѝ не са получавали заплати от 10 месеца.

Това лечебно заведение не е изплащало заплатите на своите служители близо година. След като не са  плащали възнаграждения и ток, най-вероятно не са покривали и други разходи, така че това е само част от дълга им. Това заяви бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков в ефира на "България сутрин".

Според Андрей Марков от Българската болнична асоциация за ситуацията трябва да виним самите себе си, тъй като сме твърде пасивни. 

"Положението, в което се намираме, е ужасяващо тежко. В момента цялото здравеопазване се намира в подобна ситуация и 77 000 лева дълг са ужасно малко на фона дълговете на останалите болница и задълженията на болниците към гражданите", смята той. 

По думите на доц. Спасков Белодробната болница във Варна е получила предупреждение за спирането на тока още преди година. 

"През това време не са предприети никакви мерки. Общината е решила да не подава никакви средства към болницата, което само по себе си може да бъде тълкувано като път към ликвидация на болницата", констатира той, като допълни, че трябва да се промени стойността на клиничните пътеки. 

В студиото на  Bulgaria ON AIR Марков подчерта, че големият проблем на болниците е свързан с недостатъчното финансиране на системата

"Около 14-15% от българските граждани не се осигуряват здравно, защото не вярват в системата", цитира статистика доц. Спасков. Бившият шеф на "Пирогов" е на мнение, че е необходим по-добър мениджмънт в болниците.

"В държавните болници имаме политически назначения, нямаме бизнес управление. Цялата картина води до това - умираме най-много и живеем най-малко в Европа. Това е достатъчен аргумент, за да вдигнем знака за внимание. Заложена е бомбата за още 50 болници в подобна ситуация", обобщи Марков. 

Гледайте целия разговор във видеото.


3
0 rate up comment rate down comment 0
бай бай ганьо
преди 1 година
В бг Шефовете на болници милионери - трупат купища имоти и злато, болниците им пред фалит, болните в бегетовицата зарязани без животоспасяващи лекарства и без достъп до квалифицирана медицинска помощ са принудени да търсят помощ и лечение в Турция или в други чужди държави това е "здравеопазване" по бай ганьовскискоро няма да остане население на тази про клета територия, което да бъде лекувано....Обаче по-важното е да се помага на украинците Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
бай бай ганьо
преди 1 година
В бг Шефовете на болници милионери - трупат купища имоти и злато, болниците им пред фалит, болните в бегетовицата зарязани без животоспасяващи лекарства и без достъп до квалифицирана медицинска помощ са принудени да търсят помощ и лечение в Турция или в други чужди държави Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Зеленски
преди 1 година
Важното е да има пари за хотелиерите по морето, които се грижат за украинците бежаци да живият в луксозни почивни бази със СПА и басейни. Сигнализирай за неуместен коментар