НС скочи на кабинета заради Шенген, угасва надеждата за правителство с мандата на ГЕРБ

От "Възраждане" отклониха поканата на проф. Габровски за преговори

08.12.2022 | 13:53 Редактор: Ирена Бакърджиева

Номинираният от ГЕРБ за премиер проф. Николай Габровски започна разговори с останалите политически сили в търсенето на подкрепа за съставяне на правителство с първия мандат.  Днес бяха проведени консултации с "Демократична България", БСП и "Български възход".

От "Демократична България" първи се отзоваха на поканата на номинирания от ГЕРБ за премиер. Именно те са сочени от ГЕРБ като възможен за тях коалиционен партньор.

"Много се радвам, че сме в тази зала. Благодаря, че се съгласихте да се срещнем. Основното, с което заявих, че поемам отговорността да се опитам да съставя правителство, беше опит да се промени тона, с който комуникираме, да се намали тази поляризация", заяви проф. Габровски.

От "Демократична България" влязоха в преговорите с ясна заявка, че няма да подкрепят мандат на ГЕРБ, но подчертаха - ще работят съвместно с първата политическа сила по общи приоритети.

"За съжаление, не можем да подкрепим първия мандат. Не си свършихме работата, това няма общо с Вас. Вие сте натоварен с очакванията да се справите със задача, които остават несвършени", каза Христо Иванов.

Като приоритети съпредседателят на формацията определи темите сигурност, върховенство на закона и модернизация на страната и бизнес климата. С част от тях се съгласи и проф. Габровски.

"Аз лично ще поема ангажимента да се търси това конституционно мнозинство със сериозни промени в законодателството, които да позволят да се създаде механизъм за за контрол на главния прокурор", отбеляза проф. Габровски.

Той подчерта необходимостта от приемане на законопроектите по Плана за възстановяване и устойчивост - стъпка, възможна само при по-продължителен живот на парламента. Последва и среща с БСП.

"Единственият начин да се намали високото ниво на тревожност и обедняване на българите, да се стабилизира като цяло държавата, за да може да се продължи напред", каза проф. Габровски.

"Уважаваме вашата амбиция, но отново казвам, че ние няма да подкрепим този мандат", подчерта Корнелия Нинова.

На продължилата 5 минути среща Нинова отново бе категорична - левицата няма да даде своята подкрепа за мандат на ГЕРБ. В кулоарите на парламента пък от "Възраждане", които утре също са поканени за преговори с първата политическа сила, заявиха, че няма да се отзоват.

"Имаме много сериозни разминавания по важни въпроси. Единственото правителство, което ще подкрепим, е правителство с мандат на "Възраждане". Ние сме готови с проект за кабинет и искаме третия мандат за нас", категоричен е Костадин Костадинов.

Така на този етап нито една партия не е дала официалната си подкрепа за правителство, начело с проф. Габровски. По-късно днес ГЕРБ ще проведе среща с партията на Стефан Янев "Български възход", а утре преговори ще води с "Продължаваме промяната" и ДПС.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Ще се стигне ли до съставяне на редовно правителство?

Да - още с първия мандат на ГЕРБ-СДС.
15%
Да - с мандата на "Продължаваме промяната".
3%
Да, но чак с третия мандат за съставяне на кабинет.
8%
Не, със сигурност отиваме на предсрочни избори.
44%
Вече не ме интересува, политиците тотално ме разочароваха.
31%
Общо 3072 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR