Антикорупционното законодателство и износът на нефтопродукти скараха депутатите

От "Продължаваме промяната" искат КПКОНПИ да се раздели на два органа с различни функции

07.12.2022 | 13:30 Редактор: Тодор Петров

От "Възраждане" поискаха свикването на КСНС при президента за заплахите за енергийната сигурност за страната. Като риск от партията изтъкнаха искането за ограничаването на износа на нефтопродукти, произведени от руски суров нефт. Последва и обратната позиция от "Демократична България". Те обаче поискаха държавата да наложи оперативен контрол върху рафинерията в Бургас. 

От "Български възход" пък представиха от парламентарната трибуна свое предложение как да се опонира на отказа на Нидерландия да ни допуснат в шенгенското пространство.

Депутатите продължиха с промени в антикорупционния закон и внесените две предложения - на правителството и на "Продължаваме промяната". От партията на Петков искат КПКОНПИ да се раздели на два органа с различни функции - за разследване на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Според Кирил Петков антикорупционното законодателство трябва да е тема номер едно на парламента. 

"Корупцията може да се види по пътищата, по които умират десетки хора всяка година", заяви Петков.

Служебният правосъден министър Крум Зарков настоява антикорупционната комисия да се състои от петима членове, които да я ръководят на ротационен принцип. Министерството на правосъдието е изготвило списък с висши публични личности, които да бъдат разследвани. От "Продължаваме промяната" настояват в него да бъде включен и президентът и са на мнение, че членовете на комисията трябва да се избират само от НС.

От ДПС пък обявиха, че ще гласуват "за" промените, но не вярват, че ще бъдат ефективни. Гласуването днес в залата е първо и народните представители ще могат да правят свои редакционни предложения преди второ четене.

Ще се стигне ли до съставяне на редовно правителство?

Да - още с първия мандат на ГЕРБ-СДС.
15%
Да - с мандата на "Продължаваме промяната".
3%
Да, но чак с третия мандат за съставяне на кабинет.
8%
Не, със сигурност отиваме на предсрочни избори.
44%
Вече не ме интересува, политиците тотално ме разочароваха.
31%
Общо 3072 гласа