"Възраждане" настоява президентът да свика КСНС заради енергийната сигурност

Според партията ограничаването на износа на нефтопродукти ще доведе до намаляване на производствения капацитет

07.12.2022 | 10:32 Редактор: Петя Кръстева

Служебното правителство временно отмени решение, което налага забрана за износ на преработени петролни продукти от българската държава. То бе в пълна противоположност с икономическите интереси на България - поредното в позорната хронология от престъпни действия, с които не се цели нищо друго, освен доказване на безукорна лоялност от страна на всички партии в българския парламент, с изключение на "Възраждане", към техните задокеански господари. Лоялност, която ще трябва да бъде заплатена от българските граждани, по-голямата част от които нямат никакво желание държавата ни да взима страна във военния конфликт в Украйна", гласи декларация на "Възраждане", изчетена по време на пленарното заседание от депутата Искра Михайлова.

Според партията ограничаването на износа на нефтопродукти, които са произведени от руски суров нефт, ще доведе до значително намаляване на производствения капацитет и ограничаване на цялостната дейност на дружествата, опериращи на българския пазар. Подобна мярка ще окаже и пряко влияние върху износния потенциал на страната ни, влошавайки необратимо търговското салдо и постъпленията от износ, с всички произтичащи от това негативни последствия за бюджета.

"Временната отмяна на решението на четворната коалиция обаче е с давност едва до март 2023 г. и по същество не е никакво решение на тежките последствия, които би имало влизането му в сила. Отделно от това сме свидетели на опити за неговото заобикаляне чрез нови предложения от различни парламентарни групи в настоящото НС. Вече има внесени такива от "Продължаваме промяната" и ДПС", твърдят от "Възраждане".

От формацията смятат, че "ако трябва да сме стриктни към нашите общностни ангажименти, трябва да се лишим изцяло от руски газ, от руски суров петрол в рамките на следващите две години, да закрием половината от въглищните си мощности в рамките на четири години и някъде в този период да спрем да получаваме руско ядрено гориво за единствената си атомна централа". 

С оглед сериозността на ситуацията и поредицата от взетите напълнено неадекватни решения и направени предложения в енергийния сектор,  от "Възраждане" внасят искане до президента на Република България за спешно свикване на КСНС във връзка с "възникналите редица заплахи за енергийната сигурност на България".

Ще се стигне ли до съставяне на редовно правителство?

Да - още с първия мандат на ГЕРБ-СДС.
15%
Да - с мандата на "Продължаваме промяната".
3%
Да, но чак с третия мандат за съставяне на кабинет.
8%
Не, със сигурност отиваме на предсрочни избори.
44%
Вече не ме интересува, политиците тотално ме разочароваха.
31%
Общо 3072 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR